Twee Nederlandse apps winnen designprijzen van Apple

Het team van de app Odio

Apple Design Awards 2022

Twee Nederlandse apps winnen designprijzen van Apple

07-06-2022 08:59 Laatste update: 15:20

Twee iOS-apps die gemaakt worden door Nederlanders hebben een Apple Design Award in de wacht gesleept.

De app Odio van het Eindhovense bedrijf Volst won een Apple Design Award 2022 in de categorie Innovatie. Met Odio hoor je ontspannende geluiden, zoals stromende beekjes en watervallen, met 'ruimtelijk geluid', ook wel Spatial Audio genoemd. De app volgt je hoofdbewegingen om geluid om je heen te laten klinken, zodat het realistischer moet overkomen.

Tijdens het luisteren zie je vloeiende animaties die op het geluid zijn afgestemd. Ook kun je zelf de soundscapes op allerlei manieren aanpassen. "Odio helpt je ontsnappen aan geluidsvervuiling, zodat je je kan concentreren op wat belangrijk is", aldus de appbouwers. Apple noemt het een 'verbeterde blik op de audiovisuele ervaring'.

Briljante camera-app

Ook de camera-app Halide Mark II van de Nederlander Sebastiaan de With en de Amerikaan Ben Sandofsky viel in de prijzen. De app won de prijs in de categorie 'Visuals en graphics'. Apple vindt Halide Mark II een 'schitterende camera-app die zich richt op de essentiële functies'. 

De fotografie-app biedt allerlei manieren om de kleinste details van de camera te besturen, door bijvoorbeeld de sluitertijd, scherptediepte en belichting aan te passen. "Terwijl elke handeling vertrouwd aanvoelt voor ervaren fotografen, is de app ook goed te gebruiken door mensen met minder verstand van brandpuntsafstanden en sluitertijden", aldus Apple. 

De With en Sandofsky maakten eerder ook de foto-app Spectre die in 2019 door Apple werd uitgeroepen tot de beste iPhone-app van het jaar. 

Ontwikkelaarscongres WWDC

Apple maakte de designprijzen bekend tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC. Daar onthulde het bedrijf ook de vernieuwingen in iOS 16 en de andere software-updates van dit najaar. Ook kondigde Apple op WWDC de nieuwe MacBook Air en MacBook Pro met de M2-chip aan.

Zo werkt Spatial Audio:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s