Nederlands bedrijf gaat miljoen oude mobieltjes per jaar recyclen
Recycling oude mobieltjes

Nederlands bedrijf gaat miljoen oude mobieltjes per jaar recyclen

22-06-2022 07:08 Laatste update: 07:10

Het Amsterdamse bedrijf Closing the Loop gaat Vodafone in Duitsland helpen om per jaar minstens een miljoen oude mobiele telefoons te recyclen.

Voor elke nieuwe smartphone die Vodafone aan zijn klanten in Duitsland verkoopt, zal Closing the Loop een oude telefoon inzamelen in een Afrikaans land dat niet de mogelijkheid heeft apparaten zelf te recyclen. Het gaat jaarlijks om 'minstens 1 miljoen apparaten'.

De mobieltjes worden ingezameld in landen als Nigeria, Ghana en Kameroen en vervolgens per schip naar Europa getransporteerd om daar te worden gerecycled. De Afrikaanse landen hebben op dit moment niet de mogelijkheid de apparaten zelf te recyclen. "Vodafone helpt ons om in te zamelen op plekken waar dat eerder nog niet mogelijk was", zegt oprichter Joost de Kluijver van Closing the Loop.

Er wordt samengewerkt met lokale Afrikaanse partners en dat zorgt lokaal voor inkomsten en banen. Closing the Loop wint grondstoffen terug uit afgedankte smartphones en gebruikt onderdelen weer in nieuwe toestellen.

Kostbare metalen

Closing the Loop heeft tot nu toe in totaal 4 miljoen telefoons gered van de stortplaats. In elke telefoon zitten kostbare metalen, zoals goud, zilver, koper, palladium en aluminium, die opnieuw kunnen worden gebruikt.

"Elk jaar worden er wereldwijd 2 miljard toestellen verkocht en daarvan wordt een kwart op een efficiënte, nette manier gerecycled", zegt De Kluijver. Dat betekent dat er jaarlijks 1,5 miljard toestellen op de vuilnisbelt belanden of worden verbrand. "Het is nog steeds aantrekkelijker om boeven voor grondstoffen te betalen dan om te recyclen. Bedrijven en industrieën moeten gaan zien dat er iets te halen valt."

Dit zit er in je telefoon:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s