© Meta

Nieuw verbond van techbedrijven moet metaverse standardiseren
Meta, Sony, Microsoft, Epic Games

Nieuw verbond van techbedrijven moet metaverse standardiseren

21-06-2022 18:10 Laatste update: 22-06-2022 08:18

Meta, Adobe, Microsoft, Epic Games, IKEA, en nog een aantal techbedrijven vormen vanaf vandaag samen een organisatie die de standaarden voor de 'metaverse' moeten gaan bepalen.

Een 'metaverse' is het idee van een gedeelde sociale ruimte die volledig of deels virtueel is, bijvoorbeeld via smart- en VR-brillen. De term is sinds vorig jaar steeds breder in gebruik, nadat Facebook-moederbedrijf Meta aankondigde zich volledig op de ontwikkeling van zo'n metaverse te werpen.

Om zo'n metaverse tot stand te brengen, moeten er standaarden zijn waarmee verschillende bedrijven hun eigen hoekjes van die wereld te verbinden, schrijven de bedrijven. Het nieuwe Metaverse Standards Forum moet gaan nadenken over manieren om de metaverse verder te ontwikkelen op een manier die deelnemende bedrijven samenbrengt.

"Het Forum zal zich richten op pragmatische projecten zoals het maken van prototypes, het opzetten van hackathons, en het ontwerpen van softwaregereedschap die door iedereen open source gebruikt kan worden", schrijft de organisatie. Het ontwikkelen van een metaverse zou het beste werken als er 'open standaarden' zijn die iedereen kan gebruiken.

Consistentere uitleg voor metaverse

Daarom doen ook verschillende organisaties mee die zich al jaren inzetten voor het ontwerpen van belangrijke softwarestandaarden, zoals die voor het internet (World Wide Web Consortium) en 3D-ontwerpen en virtual reality (The Kronos Group). Elk bedrijf, universiteit, of soortgelijke organisatie mag zich bij het Metaverse Standards Forum voegen. 

Pikant detail: het Forum gaat zich ook inzetten voor iedereen die zich al een jaar achter de oren krabt over wat een 'metaverse' uberhaupt moet zijn. De organisatie wil namelijk 'consistente termen' verzinnen voor wat ze doen.

Apple ontbreekt overigens uit het lijstje. Ook Niantic, de maker van augmented reality-app Pokemon Go, doet niet mee aan het Forum.

Later dit jaar verder

De nieuwe organisatie wil ergens dit jaar voor het eerst officiële vergaderingen houden. Zo wordt in ieder geval een goede poging gedaan om de nog vaak vage en brede discussies over het hoe en wat van een metaverse eindelijk in praktischere banen te leiden.
 

Metaverse: werken we straks allemaal samen in VR?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s