Instagram test bepalen leeftijd gebruikers op basis van videoselfie
AI bepaalt leeftijd

Instagram test bepalen leeftijd gebruikers op basis van videoselfie

23-06-2022 11:24 Laatste update: 12:09

Instagram gaat sommige gebruikers vragen om een videoselfie te maken. Zo wil de app met software bepalen of gebruikers echt 18 jaar of ouder zijn.

Instagram test nieuwe functies waarmee de app de leeftijd van gebruikers wil controleren. Het gaat onder andere om video-selfies waarbij software op basis van het beeld van een gezicht bepaalt hoe oud de persoon is. De test met de videoselfies wordt voorlopig in de VS gedaan. Het is nog niet bekend wanneer dit ook onder Europese gebruikers wordt getest. 

Met het nieuwe verificatiesysteem kan Instagram voorkomen dat tieners bepaalde leeftijdsgebonden beperkingen van het platform proberen te omzeilen. Ook moet het volwassenen helpen die zich per ongeluk als tiener hebben geregistreerd en hun juiste leeftijd proberen in te voeren.

De minimumleeftijd voor het gebruik van Instagram is 13 jaar. Om te voldoen aan wet- en regelgeving in veel landen gelden er allerlei beperkingen voor de groep tussen 13 en 18 jaar. Ook heeft Instagram zelf een aantal restricties ingevoerd. Zo worden nieuwe accounts van jongeren onder de 16 jaar sinds vorig jaar standaard op privé ingesteld. Met de echte leeftijd van gebruikers kan Instagram-moederbedrijf Meta overigens ook advertenties beter afstemmen, waardoor het meer geld kan verdienen.

Software van een startup

Voor de leeftijdscheck met de videoselfie werkt Instagram samen met de Britse startup Yoti, dat de leeftijd bepaalt met behulp van een systeem met kunstmatige intelligentie (AI). De identiteit van de persoon wordt volgens Meta niet vastgelegd. Ook worden de gegevens verwijderd zodra het verificatieproces afgerond is. 

"Yoti heeft zijn dataset getraind met anonieme afbeeldingen van mensen van over de hele wereld die hebben toegestaan dat hun gegevens gebruikt mochten worden", stelt Meta. Het bedrijf gebruikte ook beelden van personen onder de 13 jaar, waardoor het toestemming kreeg van ouders of voogden.

Anderen laten bevestigen

Naast de video-selfies kan Instagram ook vragen om een foto te maken van een identiteitsbewijs. Daarnaast test het bedrijf nog een andere manier om de leeftijd te controleren, die het Social Vouching noemt. De app vraagt dan andere volwassen vrienden om te bevestigen dat de persoon echt 18 jaar of ouder is. Dat proces duurt maximaal drie dagen.

Meta gebruikt ook al langer AI-software om te herkennen of gebruikers liegen over hun leeftijd. Het bedrijf scant daarbij geen foto's en filmpjes, maar kijkt naar andere signalen, zoals teksten en berichten rond verjaardagen, om te bepalen hoe oud iemand waarschijnlijk is.

Zorgen over impact op kinderen

Instagram ligt al enige tijd onder vuur omdat de app het zelfbeeld van kinderen negatief zou beïnvloeden. De kritiek nam vorig jaar toe na het lekken van een intern rapport, waaruit bleek dat één op de drie meisjes die last heeft van een slecht zelfbeeld de schuld deels aan Instagram geeft.  

Instagram besloot vorig jaar na een storm van kritiek een geplande kinderversie van Instagram uit te stellen. 

Luister ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s