Review: Sony's eerste scherm speciaal voor PlayStation 5 en pc's
Bright Review

Review: Sony's eerste scherm speciaal voor PlayStation 5 en pc's

28-06-2022 21:01 Laatste update: 21:03

Sony maakt gadgets in zo'n beetje elke categorie maar een beeldscherm speciaal voor gamers had het bedrijf nog niet. Tot nu: de INZONE M9 is speciaal voor gamers met pc's en de PS5, of een andere spelcomputer.

Om met het uiterlijk in huis te vallen: de Sony INZONE M9 is overduidelijk familie van de PlayStation 5. Het 27-inch scherm is zwart van voor, wit van achter en heeft een markante zwart-witte voet die erg doet denken aan het omstreden ontwerp van de PlayStation 5. Om het af te maken heeft de M9 achterop een lichtstrip in zijn ventilatierooster zitten die hetzelfde blauwe licht uitstoot als de PS5. Sony's spelcomputer en gaming-monitor zien eruit alsof ze voor elkaar gemaakt zijn.

Dat ze dat ook echt zijn, merk je als je de PS5 aansluit. De spelcomputer herkent het scherm, het scherm herkent de spelcomputer en de boel schiet automatisch in de gaming-modus. Het scherm sluit aan op alles wat de PS5 te bieden heeft: de 4K-resolutie, automatische HDR Tone Mapping en de juiste verversingssnelheid: 60Hz of 120Hz, waarbij ook de VRR-functie voor stottervrije beelden automatisch aan gaat. De input-lag kan met 1ms niet lager zijn.

Zwart, wit, vreemde vormen, blauw licht: duidelijk familie.

Het resultaat is een scherm waarbij je eigenlijk bar weinig zelf hoeft in te stellen als PS5-gamer. Het kan ook niet echt: veel beeldinstellingen staan op slot als de automatische game-modus wordt ingeschakeld. Dat is niet erg, want alles ziet er inderdaad uitstekend uit. Scherp en kleurrijk: de M9 toont ruim 95 procent van het DCI-P3-kleurenspectrum.

Lekker fel, alles automatisch

De helderheid en HDR-prestaties van het scherm zijn ook dik in orde. Het scherm is met 600 nits bovengemiddeld fel en dankzij de full array led-backlight wordt die helderheid goed verdeeld. Speel je bijvoorbeeld een game met een zaklamp, dan is het schijnsel van die lamp fel en de omgeving netjes zwart. Dankzij die hoge helderheid is het scherm ook prima bij fel daglicht te gebruiken, al zitten daar natuurlijk grenzen aan.

Kijk je op je PlayStation 5 een film of serie, schakelt het scherm automatisch op een andere beeldstand. Instellingen die fijn zijn bij gamen, zijn bij het kijken van media immers niet altijd wenselijk. Ook dat werkt prima, en is bovendien te controleren. Het scherm kent een speciaal game-menu, waarmee informatie zoals de beeldsnelheid getoond kunnen worden.

HDR in actie: schaduw is echt zwart, licht is fel maar bij daglicht zijn er wel spiegelingen.

Ook andere bekende aspecten van game-monitoren zijn aanwezig: verschillende soorten crosshairs om richten in games makkelijker te maken, een instelling om schaduwen minder donker te maken en een modus die contrast verhoogt om vijanden beter te zien. Digitale doping misschien, maar de M9 biedt in ieder geval de optie.

Ook te gebruiken met een pc en meer

Hoewel de M9 qua ontwerp erg 'PlayStation' oogt, is hij niet exclusief met de PS5 getrouwd. Ook andere spelcomputers kun je op het scherm inpluggen. Instellingen moet je dan misschien eenmalig bijschaven, maar de prestaties blijven hetzelfde. En dat geldt helemaal voor game-pc's, die gebruik kunnen maken van de 144Hz-beeldverversing van deze monitor, en van de ondersteuning voor NVIDIA G-Sync.

Verder heeft het scherm een ingebouwde automatische KVM-switch. Daarmee kun je makkelijk wisselen tussen twee pc's of een pc en een spelcomputer die beide worden bediend met één muis, toetsenbord en met één koptelefoon. Zo'n koptelefoon is geen overbodige luxe: het scherm heeft ingebouwde 2W-speakers maar die klinken zoals gewoonlijk bij dit soort schermen nogal blikkerig.

Het game-menu van het scherm: alles wat je zoekt als gamer.

Wat betreft aansluitingen kun je sowieso alle kanten op: twee keer HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, USB-C met DP Alternate Mode, USB-B upstream en USB-A downstream. De blauwe lichtstrook achterop de monitor is overigens in kleur aan te passen, voor wie niet van kermisverlichting houdt.

Conclusie

De Sony INZONE M9 is een zeer complete monitor die zich overduidelijk richt op gamers met meerdere apparaten. Spelcomputer en game-pc voelen zich allebei als een vis in het water bij dit scherm, dat ook voor kantoorwerk prima geschikt is.

Maar door al die opties die alleen voor enthousiaste gamers een meerwaarde hebben, ligt de prijs met 1100 euro wel vrij hoog. Wel gerechtvaardigd: zoveel game-monitors met 4K, 144Hz, HDR, full array led op 600 nits en VRR-ondersteuning zijn er nog niet. En al helemaal niet in een PlayStation-jasje.

Floris Poort

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s