Privacyklacht tegen Google

'Google schendt privacywet met aanmeldproces voor nieuw account'

30 juni 2022 om 09:02
Laatste update: 30 juni 2022 om 09:11

Europese consumentenorganisaties willen dat privacytoezichthouders stappen ondernemen tegen Google. Het bedrijf zou gebruikers bij het aanmaken van accounts bewust naar de opties sturen die de minste privacy bieden.

De coalitie van Europese consumentenorganisaties BEUC noemt het taalgebruik van Google bij het registratieproces voor nieuwe accounts 'onduidelijk, onvolledig en misleidend'. Consumenten zouden daardoor veel vaker voor opties kiezen waarbij Google meer gegevens over hen mag verzamelen. Dat zorgt er volgens BEUC voor dat 'tientallen miljoenen European' minder privacy hebben als ze Google-accounts gebruiken.

In vijf EU-landen zijn zogenaamde handhavingsverzoeken ingediend waarbij privacytoezichthouders wordt gevraagd actie tegen Google te ondernemen. De Consumentenbond heeft volgens een woordvoerder ook de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht, maar is 'inhoudelijk niet bij de zaak betrokken'.

Tien stappen

Als gebruikers kiezen voor een registratie met één stap, de 'express personalisatie', krijgen ze instellingen waarmee Google volgens BEUC veel informatie mag verzamelen. Bovendien kunnen ze niet alle instellingen ook met één klik weer uitzetten. In plaats daarvan komen ze volgens BEUC in een lang proces met onduidelijke en misleidende opties. Er zijn vijf klikken en tien stappen nodig om de trackers uit te schakelen die Google op een nieuw account wil activeren.

Volgens BEUC zijn de praktijken van Google in strijd met de privacyregelgeving AVG. "We hebben snel actie van de autoriteiten nodig, want het is onaanvaardbaar dat een van de grootste spelers de AVG negeert."

Reactie Google

Google zegt in een reactie dat de opties bij het aanmaken van een nieuw account 'duidelijk gelabeld' zijn en zo ontworpen zijn dat ze 'eenvoudig te begrijpen' zouden zijn. Volgens het bedrijf is dit gebaseerd op 'uitgebreide onderzoeken' en op feedback van privacytoezichthouders.

Google zegt 'de mogelijkheid om over dit belangrijke onderwerp in gesprek te gaan te verwelkomen'. "Mensen moeten kunnen begrijpen hoe gegevens worden gegenereerd door hun gebruik van internetdiensten."

Klacht over locaties volgen Android

In 2018 dienden Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, ook al een AVG-klacht tegen Google in over het stiekem volgen van de locaties van Android-gebruikers. Google stuurt gebruikers volgens de organisaties aan op het inschakelen van hun locatiegeschiedenis. 

"Google is een recidivist. Het is meer dan drie jaar geleden dat we klachten hebben ingediend tegen de locatiebepalingspraktijken van Google en de verantwoordelijke Ierse commissaris voor gegevensbescherming heeft nog steeds geen beslissing over de zaak genomen", klaagt BEUC. Een woordvoerder van de Ierse toezichthouder zegt tegen de BBC dat er binnen 'een paar maanden' een conceptbesluit in die kwestie wordt genomen.