E-bike is populair vanwege gemak, looks van fiets 'onbelangrijk'
Elektrische fietsen

E-bike is populair vanwege gemak, looks van fiets 'onbelangrijk'

05-07-2022 09:05 Laatste update: 19:03

Gemak is de belangrijkste reden voor Nederlanders om een elektrische fiets te kopen. Ook 'minder fysieke belasting' en de snelheid worden vaak als motivatie voor de aanschaf van een e-bike genoemd.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Multiscope onder ruim 3200 Nederlanders. 54 procent van de ondervraagden noemt het 'gemak' als een belangrijke reden om een e-bike te kopen. Dat fietsen op een e-bike fysiek minder belastend is wordt door 38 procent genoemd, gevolgd door de snelheid van e-bikes (35 procent). 

Weinig ondervraagden vinden het milieu-aspect ten opzichte van andere vervoermiddelen belangrijk bij de aanschaf van een e-bike: maar 17 procent noemt dit als reden. Ook zegt 9 procent een e-bike te willen kopen na het horen van positieve verhalen over elektrische fietsen van familie, vrienden of collega’s.

Slechts 2 procent van de mensen zegt het uiterlijk van een elektrische fiets belangrijk te vinden.

Hoge prijs is struikelblok

Bijna een kwart van de Nederlanders ziet geen enkele reden een e-bike aan te schaffen. De meest genoemde reden om geen e-bike te kopen is de prijs: voor 43 procent is dat het belangrijkste struikelblok.

Ook minder lichaamsbeweging (23 procent) en de gevoeligheid voor diefstal (20 procent) worden genoemd als redenen om af te zien van elektrische fietsen. Minder belangrijk zijn het moeten opladen van de fiets (12 procent) en mogelijk gevaar (11 procent).

E-bike beter gewaardeerd dan e-auto

De verkoop van elektrische fietsen is de afgelopen jaren hard gestegen. Inmiddels zijn meer dan de helft van de verkochte nieuwe fietsen in Nederland e-bikes.

Ook in andere Europese landen groeit de populariteit van elektrische fietsen snel. In een onderzoek van Deloitte onder Duitse consumenten scoort de e-bike als meest aantrekkelijke vorm van elektrisch vervoer. Consumenten werd gevraagd elektrische voertuigen een score van 1 tot 4 te geven. E-bikes scoorden gemiddeld een 2,7 en versloegen daarmee elektrische auto’s (2,6). Elektrische scooters, brommers en motorfietsen kregen elk gemiddeld een 2,2 en lichte elektrische voertuigen zoals e-stepjes kregen een 1,9.

E-bike kopen? Hier moet je op letten:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s