Groningen wil nog maximaal twee megadatacenters

Het datacenter van Google in Eemshaven in Groningen.

Zorgen over energiegebruik

Groningen wil nog maximaal twee megadatacenters

12-07-2022 13:31 Laatste update: 13:32

De bouw van grote nieuwe datacenters staat momenteel op de rem in Nederland. Omwonenden zijn vaak tegen en overheden werken aan strengere eisen. De provincie Groningen zet de deur op een kier en verwelkomt in de toekomst nog maximaal twee enorme datacenters.

Groningen ziet in het uiterste noorden van de provincie nog eventueel ruimte voor maximaal twee enorme datacenters. Dat zegt de provincie tegen de NOS, bij monde van de gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening, Mirjam Wulfse. Er is nog geen contact met eventuele geïnteresseerde partijen.

De komst van enorme datacenters ligt in Nederland onder een vergrootglas sinds Facebook-moederbedrijf Meta vorig jaar de bouw van een heel groot datacenter in Zeewolde aankondigde. Na een storm van kritiek en tegengas van de landelijke overheid trok Meta vorige week definitief de stekker uit de plannen. Ook een kleiner datacenter in Appingedam werd onlangs geannuleerd.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Minister trekt teugels aan

Datacenters zijn grote hallen vol servers. We hebben ze nodig om sites te bezoeken, films en series te streamen en onze foto's automatisch te laten back-uppen. Nederland is mede dankzij onze goede digitale infrastructuur en ons internetknooppunt AMS-IX populair onder techbedrijven, maar de weerstand groeit.

Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) werkt nog aan specifieke nieuwe eisen voor datacenters maar ziet voor nieuwe complexen alleen nog ruimte in Noord-Holland en Groningen. In beide provincies staan al enorme datacenters, zoals een groot complex van Google in de Groningse Eemshaven en een eentje van Microsoft in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon.

Provincie staat open, gemeente nog stil

Hollands Kroon zei onlangs pas op de plaats te maken voor de komst van nieuwe datacenters. Dan rest voorlopig alleen nog Groningen, en de provincie is dus niet tegen. Maar ook de aangewezen gemeente Het Hogeland moet instemmen. De verantwoordelijk wethouder wil eerst afstemming in het college afwachten. Onder meer het grote Google-datacenter in de Eemshaven staat in Het Hogeland.

Het gebied waar de provincie Groningen nu op mikt, is de 600-hectare grote Oostpolder, naast de Eemshaven. Daar zou volgens de provincie plek zijn voor één of hooguit twee enorme datacenters, maar alleen in een mix met andere bedrijven. Ook zouden er windmolens moeten komen.

Energiebehoefte groot struikelblok

Windmolens zouden deels kunnen voorzien in de grote energiebehoefte van datacenters. Het geschrapte complex van Meta zou bijvoorbeeld evenveel stroom verbruiken als 460.000 gezinnen. Op aansporen van Nederland gaat de EU datacenters nu verplichten hun energieverbruik openlijk inzichtelijk te maken.

Naast twee nieuwe grote datacenters zijn er in Noord-Holland en Groningen ook nog zeker zeventien plannen voor nieuwe datacenters of uitbreidingen van bestaande centers. Het gaat om complexen van uiteenlopend formaat, meldt de NOS. Ook zou het kunnen dat er nog kleine datacenters bij komen, die vanwege hun formaat enkel onder de gemeente vallen.