Ex-programmeur CIA veroordeeld voor groot Wikileaks-datalek
Vault 7-datalek

Ex-programmeur CIA veroordeeld voor groot Wikileaks-datalek

14-07-2022 07:29 Laatste update: 07:29

Een voormalig software-ontwikkelaar van de Amerikaanse geheime dienst CIA is door een jury veroordeeld wegens het lekken van data over hackoperaties aan Wikileaks. Volgens de aanklagers was dit de 'grootste diefstal van geheime informatie in de geschiedenis van de CIA'.

De 33-jarige Amerikaan Joshua Schulte werkte als programmeur op het hoofdkantoor van de CIA mee aan de ontwikkeling van hacksoftware. Na een datalek verschenen er in 2017 onder de naam Vault 7 ruim 8000 CIA-documenten op de klokkenluidersite WikiLeaks.

Daaruit bleek dat de CIA iPhones en Android-telefoons hackte in buitenlandse spionageoperaties. Ook stond beschreven hoe de geheime dienst smart-tv's van Samsung gebruikte om mensen af te luisteren en hoe de CIA auto's probeerde te hacken.

Back-up gestolen

Volgens de aanklagers zat Schulte achter het datalek omdat hij vond dat de CIA zijn klachten over de werkomgeving had genegeerd. Er was volgens hen voldoende bewijs dat Schulte een back-up had gestolen die hij naar WikiLeaks heeft gestuurd.

De jury in New York ging daar in mee en veroordeelde Schulte woensdag wegens spionage en belemmering van de rechtsgang. Het vonnis wordt pas op een latere datum bekend.

Geen advocaat

Schulte zit sinds 2018 vast. Hij heeft geen advocaat, maar verdedigt zichzelf. Tijdens de zitting ontkende hij en zei hij dat de CIA en de FBI hem tot een zondebok willen maken voor het datalek. Ook stelt hij dat 'honderden anderen toegang hadden tot de geheime informatie'.

De rechter noemde na afloop de manier waarop Schulte zichzelf verdedigde 'indrukwekkend'. "Misschien heeft u een toekomst als strafpleiter." 

Luister ook onze podcast over de vermiste hacktivist Arjen Kamphuis:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s