© NASA

NASA prikt datums voor eerste missie in nieuw maanprogramma
Artemis 1

NASA prikt datums voor eerste missie in nieuw maanprogramma

20-07-2022 18:43 Laatste update: 19:04

NASA hoopt zijn nieuwste maanraket al eind volgende maand te lanceren. Deze raket, de Artemis 1, moet de weg bereiden voor de terugkeer van mensen op de maan.

Dit soort raketlanceringen worden vaak uitgesteld, en de geplande data zijn daarom nog lang niet definitief. Maar voorlopig heeft NASA zicht op 29 augustus, 2 september, of 5 september voor de start van de Artemis 1-missie, schrijft Space dat aanwezig was bij een persbriefing.

Het moet de eerste lancering zijn van een raket van het nieuwe Space Launch System-type. De raket werd volgens NASA in juni succesvol getest. De Amerikaanse ruimteorganisatie houdt wel een slag om de arm: pas een week van te voren wordt een lanceringsdatum definitief aangekondigd.

Met het Artemis-programma wil NASA meer dan 50 jaar na de laatste bemande missie weer terugkeren naar de maan. De organisatie hoopt die droom in 2025 waar te maken. De eerste stap is nu in zicht - via de SLS-raket wordt straks een onbemande Orion-capsule in een baan om de maan gebracht. 

Einde aan het uitstel

In eerste instantie zou Artemis 1 al in 2017 van start gaan. De SLS-raket bleek echter keer op keer niet gereed om de ruimte in te gaan, en de missie werd meermaals uitgesteld.

De aankondiging van drie beoogde lanceringsdata betekent dat het einde aan het uitstel waarschijnlijk in zicht is. Slaagt NASA er op 5 september nog niet in om de raket te lanceren, dan is er eind september weer een kans.

De drie beoogde lanceringsdatums hebben overigens wel allemaal een ander schema. Vertrekt Artemis 1 op 29 augustus of 5 september, dan duurt de missie zo'n 42 dagen. Wordt de raket op 2 september gelanceerd, dan duurt de reis slechts 39 dagen. 

Lek in waterstofsysteem

Een risico is het lek dat tijdens de test in juni werd ontdekt. Hierbij kwam waterstof vrij. Op dit moment is NASA nog bezig om de problemen die dit lek veroorzaakten te repareren. Lukt dat, dan wordt de raket op zijn vroegst op 18 augustus naar het lanceringsplatform gebracht. De organisatie heeft daarna twintig dagen om deze daadwerkelijk te laten vertrekken, anders volgt een nieuwe interne controle.

Waarom we teruggaan naar de maan