© Tesla

Tesla gaat Cybertruck medio 2023 leveren

Tesla Cybertruck

Uitgestelde elektrische pick-uptruck

Tesla gaat Cybertruck medio 2023 leveren

21-07-2022 12:41 Laatste update: 12:41

Tesla verwacht medio volgend jaar zijn elektrische pick-uptruck Cybertruck aan de eerste klanten te kunnen leveren. Dat heeft topman Elon Musk gezegd.

Musk deed de belofte over de levering van Cybertrucks bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Tesla. Hij had eerder al gezegd dat de productie van de elektrische pick-uptruck in 2023 zou beginnen. "Dit is misschien wel ons beste product ooit", zegt Musk.

De Cybertruck werd eind 2019 aangekondigd. Sindsdien zijn er meerdere prototypes van de opvallende wagen op de openbare weg gespot, maar de start van de massaproductie liep forse vertraging op. De productie van de elektrische pick-uptruck zou eerst in 2022 beginnen, maar dat werd uitgesteld naar 2023.

Tesla gaat de Cybertruck maken in zijn fabriek in Austin in Texas, die in april werd geopend. Daar wordt ook al de Model Y geproduceerd.

Problemen bij productie

Tesla heeft de afgelopen maanden bij de productie van auto's last gehad van meerdere problemen, waaronder bij zijn grote fabriek in China door de coronalockdowns. Daardoor kon het bedrijf in het tweede kwartaal zo'n 18 procent minder voertuigen afleveren dan in het eerste kwartaal.

Het bedrijf ondervindt ook hinder van de tekorten aan bepaalde chips. Daar hebben meer grote autofabrikanten sinds de coronapandemie last van, hoewel de chiptekorten volgens sommige merken af veel minder zijn geworden. 

Minder auto's afgeleverd

In het afgelopen kwartaal leverde Tesla bijna 255.000 auto's af, bijna een vijfde minder dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Het was voor het eerst in twee jaar tijd dat er sprake was van een daling.  

Topman Elon Musk zei vorige maand nog dat de nieuwe fabrieken van Tesla in Duitsland en Texas miljarden dollars verliezen. Volgens Musk hebben de fabrieken te kampen met hoge kosten en moeilijkheden om de productie snel op te voeren. Musk heeft aangekondigd dat er banen geschrapt worden om kosten te besparen.  

Review: Tesla Model Y