Brit klaagt Sony PlayStation aan om 'te hoge commissie op games'
Zaak over PlayStation Store

Brit klaagt Sony PlayStation aan om 'te hoge commissie op games'

22-08-2022 15:24 Laatste update: 23-08-2022 06:00

Een Britse consumentenorganisatie is een grote rechtszaak tegen Sony gestart vanwege de 30 procent commissie die het bedrijf rekent bovenop digitale games in de PlayStation Store. Volgens de organisatie betalen klanten daarom te veel voor die games.

De collectieve aanklacht is gestart door de consumentenorganisatie Resolver, dat is gespecialiseerd in zulke zaken. CEO van Resolver, Alex Neill, zegt dat Sony PlayStation in potentie bijna 9 miljoen Britse gamers heeft 'belazerd', meldt de BBC. "Het spel is uit", zegt Neill, die een bedrag van 5 miljard Britse pond (5,9 miljard euro) van Sony eist.

'Sony heeft positie misbruikt'

Neill komt tot dat bedrag door te stellen dat PlayStation-gamers tussen de 67 en 562 pond per persoon (79 en 665 euro) te veel hebben betaald aan digitale games. Dat teveel betaalde bedrag zit 'm volgens Neill in de commissie die Sony rekent voor het publiceren van games in de digitale gamewinkel PlayStation Store.

Sony rekent 30 procent commissie aan makers van games, een vrij standaard percentage op de markt voor software. Microsoft Xbox en Nintendo rekenen ook 30 procent op games in hun digitale winkels, net als Google in zijn Play Store en Apple in de App Store. Volgens Neill wordt die 30 procent volledig doorberekend aan de klant. "Wij vinden dat Sony zijn marktpositie daarmee heeft misbruikt en zijn klanten heeft belazerd", stelt Neill.

'Nauwe samenwerking met gamebedrijf'

Van de 30 procent die Sony rekent, worden echter wel verschillende dingen betaald. Dat legt een anonieme game-ontwikkelaar aan RTL Nieuws uit. "Als ontwikkelaar werk je samen met Sony PlayStation om je games beschikbaar te krijgen in de PlayStation Store. Daar betaal je vooraf niet voor, terwijl je tijdens de ontwikkeling al ondersteuning krijgt", legt de ontwikkelaar uit.

"Zij testen de game, verzorgen marketing en zorgen voor de hosting (het ter download beschikbaar stellen, red.). Dat we daar achteraf per verkocht game-exemplaar 30 procent voor inleveren is niet heel gek als je dat in gedachten houdt", aldus de ontwikkelaar.

Vergelijkbare claims tegen Apple en Google

Er zijn eerder ook al rechtszaken aangespannen vanwege de 30 procent die Apple en Google vragen in hun appwinkels. Alexander Klöpping startte begin dit jaar een collectieve aanklacht waarin 1 miljard euro terug wordt geëist met ongeveer dezelfde redenering. Een maand later volgde een tweede Nederlandse stichting met zo'n massaclaim.

De kritiek op de 30 procent van Apple en Google klonk de afgelopen jaren luider, vermoedelijk omdat app-ontwikkelaars daar niet zoveel medewerking krijgen als game-ontwikkelaars krijgen van Sony, Nintendo en Microsoft. "Ook bij Apple en Google werken mensen achter de schermen, maar de aandacht per game is heel minimaal en alles is grotendeels geautomatiseerd", stelt de anonieme game-ontwikkelaar.

Luister ook de Bright Podcast:

Kijk ook: IKEA richt zich nu ook op gamers