© Amsterdam UMC

Software schat in of patiënt van de intensive care af mag
Kunstmatige intelligentie

Software schat in of patiënt van de intensive care af mag

25-08-2022 12:19 Laatste update: 14:41

Op de intensive care van het Amsterdam UMC adviseert software met kunstmatige intelligentie vanaf nu of een patiënt mag worden verplaatst naar een verpleegafdeling.

Artsen op de intensive care (ic) van het Amsterdam UMC krijgen voortaan antwoord van de computer op de vraag wanneer een patiënt van de ic af mag. Het systeem met kunstmatige intelligentie (AI) werkt op basis van grote hoeveelheden data uit elektronische patiëntendossiers. "Hiermee kunnen ic-behandelingen zo optimaal mogelijk worden ingezet", zegt het Amsterdam UMC. Het academische ziekenhuis noemt het een 'wereldwijde primeur'.

Als een patiënt te vroeg naar de verpleegafdeling gaat, is dat riskant. Maar te lang op de ic blijven is erg vervelend voor de patiënt. "Maar het is ook erg duur en het bed kan niet worden ingezet voor een andere patiënt die dat misschien veel meer nodig heeft", zegt Paul Elbers, intensivist van het Amsterdam UMC. "Allemaal erg onwenselijk met het relatief lage aantal ic-bedden in Nederland, een gebrek aan ic-verpleegkundigen en hoog ziekteverzuim sinds corona."

Met het oog op een mogelijke nieuwe coronagolf dit najaar is optimaal gebruik van de ic-capaciteit volgens het academische ziekenhuis 'essentieel'. Het besluit dat een patiënt van de ic af mag, blijft altijd aan de intensivist, die eindverantwoordelijk is. "Wij zien het als een soort second opinion", aldus intensivist Patrick Thoral.

Minder heropnames

De software vergelijkt continu gegevens van de IC-patiënten met gepseudonimiseerde patiëntgegevens van bijna 25.000 mensen die recent op een IC zijn behandeld. De algoritmes en rekenmodellen worden 'in real-time gevoed met gegevens uit het elektronisch patiëntendossier'. Met die data wordt berekend hoe groot de kans is dat een patiënt als die wordt overgeplaatst binnen een week opnieuw naar de IC zal moeten.

Het systeem zou het aantal heropnames op de IC kunnen verminderen. Het aantal heropnames ligt nu tussen 5 en 10 procent. Volgens Thoral valt vooral bij 'ongeplande opnames', zoals longontsteking, bloedvergiftiging en een corona-infectie, winst te behalen.