Mijlpaal voor Apple: 'iPhone groter dan Android in de VS'
Ruim 50 procent marktaandeel

Mijlpaal voor Apple: 'iPhone groter dan Android in de VS'

02-09-2022 09:17 Laatste update: 09:18

De iPhone is goed voor meer dan 50 procent van de smartphones die in de VS worden gebruikt. Het is voor het eerst dat de iPhone zijn vele Android-rivalen weet in te halen.

De mijlpaal van 50 procent werd in juni door Apple behaald, meldt de Financial Times op basis van cijfers van marktonderzoeker Counterpoint Research. Het is voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 dat het toestel goed is voor meer dan de helft van de Amerikaanse smartphonegebruikers.

De andere helft van de gebruikte smartphones bestaat uit zo'n 150 verschillende typen Android-telefoons van merken zoals Samsung, Xiaomi, Nokia en Lenovo. "Besturingssystemen zijn als religies – nooit grote veranderingen", zegt hoofdonderzoeker Jeff Fieldhack van Counterpoint. "Maar de afgelopen vier jaar liep de stroom steevast van Android richting iOS. Dit is een flinke mijlpaal die ook in andere welgestelde landen kunnen gaan zien."

De cijfers van Counterpoint slaan dus niet op het aantal verkochte toestellen, maar op de "actieve geïnstalleerde basis" oftewel alle toestellen die nu actief worden gebruikt. Die groep apparaten werd onlangs omschreven als "de motor van ons bedrijf" door Apples financiële topman Luca Maestri.

iPhones hebben een langere adem

Apple profiteert van die basis door de manier waarop al zijn apparaten naadloos in elkaar grijpen. Wie een iPhone heeft, is meer geneigd ook een ander product of een dienst van Apple af te nemen. Het bedrijf heeft de positie mede bereikt door zijn lange ondersteuning van iPhones met nieuwe versies van iOS. Zo krijgen iPhones in de regel vijf à zes jaar de nieuwste iOS-versie, iets dat bij de concurrenten met Android vaak stokt bij twee of drie jaar. Android-marktleider Samsung trekt de kar wat dat betreft en belooft vier jaar aan grote Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates.

Door de lange adem van iPhones, is Apples Amerikaanse dominantie langzaam gegroeid, stelt analist Ben Wood van CCS Insight. "We zien geen groot jaar waar Apple met 10 of 15 procent marktaandeel groeit, maar er is een langzame beweging waarbij ze elk jaar stilletjes een beetje meer van de markt pakken."

Dit jaar hoge verkopen verwacht

Het percentage iPhones onder actieve Amerikaanse smartphones groeide dus gestaag, van zo'n 35 procent in 2019 richting de 40 procent in 2020, richting de 45 procent eind 2021 en nu dus boven de 50 procent. Verwacht wordt dat Apple dit najaar nog een grote klapper maakt met de nieuwe iPhone 14-reeks, die hoogstwaarschijnlijk aanstaande woensdag wordt onthuld.

Analisten verwachten een zogenoemde 'supercycle', waarbij bovengemiddeld veel iPhone-bezitters een nieuwe iPhone kopen. Het nieuwe iOS 16 is geschikt voor de iPhone 8 en nieuwer, waardoor de veel verkochte iPhone 6S en iPhone 7 achterhaald raken. Verwacht wordt dat veel van die gebruikers daarom overstappen naar een nieuwe iPhone. De afgelopen jaren bleef die noodzaak wat meer uit, omdat de iPhone 6S en iPhone 7 toen nog wel de nieuwste iOS-versie kregen.

Luister ook de Bright Podcast: