Musk wil af van Twitter-overname vanwege vrees voor 'Derde Wereldoorlog'
Miljardair Elon Musk wil onder de overname van Twitter uitkomen omdat hij bezorgd is over de oplopende geopolitieke spanningen sinds de oorlog in Oekraïne. In een sms zei Musk te vrezen voor een 'Derde Wereldoorlog'. Dat brachten Twitters advocaten naar buiten rond de rechtszaak over de overname.
"Het heeft geen zin om Twitter te kopen als we op weg zijn naar de Derde Wereldoorlog", schreef Elon Musk op 3 mei aan zijn bankier bij Morgan Stanley. "Dit is de echte reden waarom Musk Twitter niet meer wil kopen", stelt een van Twitters advocaten, die de redenen die Musk tot nu toe aanvoerde 'een voorwendsel' noemde.
Musk stuurde de sms een dag voor een toespraak van Vladimir Poetin, waarin de Russische president zijn besluit om Oekraïne binnen te vallen verdedigde. Twee weken eerder was Musk akkoord gegaan met de overname van Twitter voor 44 miljard dollar. Twitters advocaten hebben de sms-berichten van Musk opgevraagd als bewijsmateriaal in de rechtszaak over de overname.
Rechtszaak
De Tesla-ceo zei eerder de overname te willen afblazen omdat Twitter 'misleidende verklaringen' zou hebben gegeven over het percentage nep-accounts op het platform. Twitter wil de overname alsnog via de rechter afdwingen.
De start van de rechtszaak is gepland op 17 oktober, maar Musk heeft een verzoek gedaan om dat uit te stellen. Daarover moet de rechter later deze week beslissen.
Nepaccounts: 5 procent of veel meer
De kwestie over de napaccounts is voor Musk belangrijk omdat dit invloed heeft op de winstgevendheid van Twitter, doordat nepaccounts niet op advertenties klikken. Advertenties zijn Twitters belangrijkste verdienmodel.
Twitter houdt vol dat nep- en spamaccounts maar 5 procent van alle accounts op het platform vormen, maar volgens Musk is het aandeel van deze zogeheten bots vele malen groter.
Klokkenluider of 'ontevreden medewerker'
Elon Musk haalt ook de nieuwe beschuldigingen van een Twitter-klokkenluider aan als een extra reden om de overname te cancelen. Klokkenluider Peiter Zatko, voormalig hoofd beveiliging bij Twitter, zegt dat het bedrijf ernstig tekortschoot bij het beveiligen van privégegevens van gebruikers. Zo zou Twitter verouderde software hebben gebruikt en zouden leidinggevenden informatie hebben achtergehouden over incidenten.
Het socialmediabedrijf heeft Zatko's verklaringen eerder afgedaan als 'een vals verhaal', dat bol zou staan van 'tegenstrijdigheden en onjuistheden'.
Tijdens een hoorzitting dinsdag schilderden de Twitter-advocaten Zatko af als een 'ontevreden werknemer'. Ze beschuldigden hem ervan zijn klachten bewust in verband te brengen met het conflict over de overname. De advocaten gingen volgens Amerikaanse media niet in op de aantijgingen over de lakse beveiligingspraktijken van het bedrijf.