Elon Musk toch bereid tot overname Twitter voor 44 miljard dollar
Twitter-overname

Elon Musk toch bereid tot overname Twitter voor 44 miljard dollar

04-10-2022 18:12 Laatste update: 05-10-2022 07:19

Tesla-baas Elon Musk is nu toch bereid om Twitter over te nemen voor dezelfde prijs als hij in april bood. De miljardair schrijft dat in een brief aan het bestuur van Twitter.

Dat bevestigde Musk vanavond, nadat het eerder was gemeld door The Washington Post en Bloomberg. Twitter zegt in een reactie de overname door Musk zo snel mogelijk te willen afronden.

De Tesla-ceo had in april een bod gedaan op Twitter van 44 miljard dollar, maar hij kreeg later spijt en besloot in juli dat hij de overname wilde afblazen. Sindsdien voeren Twitter en Musk een juridische strijd, waarbij het socialmediabedrijf de miljardair aan de deal wilde houden. Een rechtszaak hierover zou op 17 oktober beginnen. 

Musk tweette enkele uren nadat het nieuws bekend werd dat hij Twitter onderdeel wil laten uitmaken van een 'alles-app', die gebruikers veel verschillende diensten moet aanbieden, naar het voorbeeld van het Chinese WeChat. 

Beurskoers

Het overnamebod van Musk uit april bedraagt 54,20 dollar per aandeel. De koers van Twitter bewoog de afgelopen weken rond 42 dollar per aandeel, maar schoot vanavond voordat de handel werd stilgelegd direct met 18 procent omhoog. 

Twitters aandeelhouders hebben de overname door Musk vorige maand al officieel goedgekeurd. Als de deal doorgaat onder de eerdere voorwaarden kan dit volgens Bloomberg voor hoofdbrekens zorgen bij grote Wall Street-banken, die al worstelen met miljarden aan leningen die ze in betere tijden zijn aangegaan om overnames te financieren.

Twist over nep-accounts

Musk, die zelf 108 miljoen volgers op Twitter heeft, wilde onder de overname uit komen omdat het bedrijf volgens hem 'misleidende verklaringen' had gegeven over het percentage nep-accounts op het platform. Twitter houdt vol dat nep- en spamaccounts maar 5 procent van het totaal aantal accounts vormen, maar volgens Musk is het aandeel van deze zogeheten bots vele malen groter.   

Dat heeft invloed op de winstgevendheid van Twitter, doordat nepaccounts niet op advertenties klikken. Advertenties zijn Twitters belangrijkste verdienmodel.

Klokkenluider

Musk noemde later ook de beschuldigingen van een Twitter-klokkenluider als een extra reden om de overname te cancelen. Klokkenluider Peiter Zatko, voormalig hoofd beveiliging bij Twitter, zegt dat het bedrijf ernstig tekortschoot bij het beveiligen van privégegevens van gebruikers. 

Twitter deed Zatko's verklaringen af als 'een vals verhaal', dat bol zou staan van 'tegenstrijdigheden en onjuistheden'. Het socialmediabedrijf zette Zatko neer als een ontevreden ex-werknemer die werd ontslagen wegens slechte prestaties.

Vrijheid van meningsuiting

Musk, de rijkste man op aarde, noemde Twitter eerder belangrijk voor 'de toekomst van de menselijke beschaving'. Volgens de zakenman zou het bedrijf nu de meningsuiting teveel beperken. Een van de veranderingen die hij na een overname zou doorvoeren is een minder streng moderatiebeleid. 

Musk zei in maart dat dit moet leiden tot een opener debat op Twitter, dat hij vergeleek met een openbaar dorpsplein waarin iedereen zijn mening moet kunnen uiten. Hij beweerde dat als het platform niet aan die voorwaarde voldoet, het fundamenteel de democratie ondermijnde. Twitter moet volgens hem 'een publiek platform zijn dat volledig is te vertrouwen'.

Na die uitspraken klonk er ook kritiek. Volgens tegenstanders zou Musks voorstel kunnen leiden tot meer desinformatie, nepnieuws en pestgedrag.