Musk: 'Twitter droeg klokkenluider op bewijs te verbranden'
In ruil voor riante ontslagvergoeding

Musk: 'Twitter droeg klokkenluider op bewijs te verbranden'

11-10-2022 14:42 Laatste update: 14:42

De Twitter-klokkenluider Peiter Zatko zou door het bedrijf opgedragen zijn om bewijsmateriaal te verbranden als hij aanspraak zou willen maken op een ontslagvergoeding van 7,8 miljoen dollar.

Zatko, ook wel bekend onder zijn hackernaam 'Mudge', was tussen eind 2020 en begin 2022 hoofd beveiliging bij Twitter. Eind augustus trok hij aan de bel omdat Twitter 'zeer grote beveiligingsproblemen' bewust zou hebben verzwegen. Miljardair Elon Musk zag in de meldingen van Zatko extra reden om af te zien van de overname van Twitter, waarna hij die overname een week geleden plots toch weer doorzette.

Vlak voor die doorstart lagen Musk en Twitter nog in de rechtbank met elkaar overhoop. En als onderdeel van die zaak werd ook de situatie rond Zatko bekeken. De relevante stukken werden vorige week openbaar, meldt Bloomberg.

'Zatko moest notities verbranden'

Uit die stukken blijkt dat Zatko 10 handgeschreven notitieboekjes en 100 computerbestanden heeft moeten vernietigen op last van managers van Twitter. Dat zou onderdeel zijn geweest van zijn ontslagregeling, waarmee ook een vergoeding an 7,8 miljoen dollar was gemoeid. De boekjes bevatten notities van vergaderingen tussen Zatko en zijn collega-bestuurders.

'Bewijs vernietigd'

"Twitters poging om het zwijgen van de heer Zatko af te kopen is mislukt, maar Twitter is wel geslaagd in zijn secundaire doel: het verzekeren dat zijn bewijs nooit aan het licht zou komen", stellen de advocaten van Musk in de geopenbaarde rechtbankstukken.

Twitter had tegenover Bloomberg nog geen commentaar op het nieuws. De rechtszaak tussen het bedrijf en de miljardair is gepauzeerd nu de overnamegesprekken weer zijn herstart. Twitter en Musk hebben van de rechter tot 28 oktober gekregen om de overname te regelen. De advocaten van Musk willen dat de juristen van Twitter worden berispt voor het opdragen van vernietiging van potentieel bewijs.

Aantal nepgebruikers: 11 procent

Een andere reden die Musk aanhaalde om Twitter niet te hoeven kopen, was het aantal bots: nepgebruikers op het platform. Twitter stelde jarenlang dat dat aantal rond de 5 procent lag. Zatko zei al dat dat niet klopt, en nu is daar bewijs voor.

Het analysebedrijf Cyabra heeft de situatie bij Twitter bekeken, en concludeert dat zo'n 11 procent van de Twitter-gebruikers een bot is, nep dus. Dat meldt CNN. Het bedrijf heeft ook concurrenten van Twitter doorgelicht en die zouden er 'nadrukkelijk minder erg aan toe zijn' dan Twitter als het gaat om nepgebruikers. Ook op dit nieuws had Twitter geen commentaar.