Apple draait recordkwartaal met sterke Mac-verkopen, iPad-omzet valt tegen
Forse groei

Apple draait recordkwartaal met sterke Mac-verkopen, iPad-omzet valt tegen

28-10-2022 10:16 Laatste update: 10:18

Apple ziet zijn omzet bijna op alle vlakken groeien, met een omzetrecord voor de Mac, groei in iPhone-verkopen en aanhoudende groei van de diensten-tak. Alleen de iPad-verkopen presteren onder de maat.

Apple presenteerde vannacht zijn nieuwste kwartaalcijfers. Het bedrijf draaide zijn beste vierde fiscale kwartaal ooit, met een omzet van 90,1 miljard dollar. Dat is een groei van 8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst ligt met 20,7 miljard dollar ongeveer gelijk aan die van een jaar geleden.

Vrijwel alle takken van Apple presteren dit jaar beter dan een jaar geleden. De Mac heeft met een omzet van 11,5 miljard dollar een recordkwartaal achter de rug: niet eerder verkocht Apple voor zoveel geld aan laptops en computers. Succes werd al verwacht: analisten berekenden onlangs dat de vraag naar computers en laptops totaal is ingestort, behalve als het om Apple gaat.

Vooral iPhone Pro-modellen succesvol

De omzet uit iPhones groeide met 10 procent ten opzichte van vorig jaar naar 42,6 miljard dollar. Dat is goed voor 47 procent van de totale omzet van Apple afgelopen kwartaal, maar de iPhone-verkopen zijn wel lager uitgevallen dan beursanalisten hadden verwacht. Er gaan al langer geruchten over tegenvallende vraag naar de iPhone 14 en 14 Plus.

De iPhone 14 Pro en Pro Max zijn wel erg in trek, en hebben grotere vernieuwingen dan de reguliere toestellen. Apples financieel topman Luca Maestri zegt dat het aanbod van iPhone 14 Pro-modellen beperkt is en dat geldt ook voor de nieuwe Apple Watch Ultra. "We bewegen duidelijk tegen de trend van de telefoon-industrie, als je kijkt naar verwachtingen van derden en wat de industrie heeft gedaan", zei Apple-ceo Tim Cook over de positieve iPhone-cijfers.

Diensten vlakt af, iPad omzet daalt licht

De diensten-tak van Apple blijft ook groeien en levert het bedrijf na de iPhone de meeste omzet op: 21 procent. Die omzet kwam afgelopen kwartaal op 19,2 miljard dollar. De groei lijkt wel af te vlakken: de diensten-tak van Apple groeide afgelopen jaren als kool met sprongen van ruim 10 of 20 procent vergeleken met kwartaal van een jaar eerder. Afgelopen kwartaal was de omzet 5 procent hoger dan het jaar ervoor, de kleinste groei in jaren. Wearables en accessoires waren goed voor een omzet van 9,7 miljard dollar.

Alleen de iPad presenteerde onder de maat. Apple draaide een omzet van 7,2 miljard dollar over zijn tablet-divisie, evenveel als het vorige kwartaal en 13 procent minder dan een jaar geleden. Het bedrijf introduceerde vorige week een nieuwe versie van zijn goedkoopste, reguliere iPad-model. Dat exemplaar is met een prijs van 589 euro echter 200 euro duurder dan de voorganger.

Luister ook de Bright Podcast:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s