© YouTube

YouTube deelt video's op in lang, kort en live: 'Vinden gebruikers fijner'

De nieuwe tabs op YouTube-kanalen.

Allemaal een eigen tab

YouTube deelt video's op in lang, kort en live: 'Vinden gebruikers fijner'

28-10-2022 12:52 Laatste update: 13:17

YouTube gaat meer onderscheid aanbrengen in het klassieke aanbod van langere video's, de nieuwere TikTok-achtige korte Shorts en live-video's. Tot nu toe werden alle video's op één hoop gegooid.

YouTube werkt zijn site en apps de komende weken bij om meer onderscheid aan te brengen tussen de verschillende videotypen, meldt het bedrijf. Er worden nieuwe tabs toegevoegd op de kanaalpagina's van makers.

Gebruikers zochten echter meer onderscheid, zegt Google op basis van feedback. De wijziging moet het "makkelijker maken voor kijkers om de soort content te vinden waar ze het meest in geïnteresseerd zijn als ze het kanaal van een maker bekijken", aldus Google.

Meer onderscheid

Tot nu toe kwamen alle soorten video's die iemand op een YouTube-kanaal plaatste, op één lijst te staan. Die lijst was met filters wel handmatig uit te splitsen in bijvoorbeeld Shorts, maar dat filter was het volgende bezoek weer weg.

Door de wijziging staan Shorts en livestreams straks ook niet meer in het eerste video-tab op een kanaalpagina. Daarmee keert die pagina weer min of meer terug naar het overzicht van voor de toevoeging van Shorts in 2020. Wie overigens Shorts bekijkt en vanaf daar naar het kanaal van de maker gaat, krijgt straks juist eerst het Shorts-tab te zien.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s