'iPhone 15 voor het eerst totaal zonder fysieke knoppen'

De ronde knop op oudere iPhones was ook al geen fysieke knop.

Wel knop-gevoel

'iPhone 15 voor het eerst totaal zonder fysieke knoppen'

28-10-2022 14:25 Laatste update: 14:25

De iPhone 15 zou de eerste iPhone worden zonder fysieke knoppen. De bekende thuisknop verdween al grotendeels, nu zouden ook de fysieke vergrendel- en volumeknoppen verdwijnen.

Dat schrijft de doorgaans goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo op basis van ingewijden uit de productieketen van Apple. Het bedrijf zou van plan zijn om de fysieke knopjes op de zijkanten van de iPhone 15 te vervangen een soort kunstmatige knop met zogenoemde haptische feedback.

De fysieke, ronde thuisknop van toestellen zoals de iPhone SE is ook al jaren 'nep'. Het ronde knopje is geen knopje, maar eigenlijk een druksensor met een haptische motor. De sensor voelt dat de gebruiker drukt, en de haptische motor geeft het gevoel van een klik. Dezelfde truc gebruikt Apple ook al jaren bij de muis-trackpads op MacBooks. Die aanraakvlakken zijn eigenlijk ook statisch: het gevoel van een klik wordt door een motortje gemaakt.

'Nieuwe knopjes vermoedelijk op iPhone 15 Pro'

Kuo stelt dat de nieuwe knopjes mogelijk op de twee meest high-end iPhone 15-modellen komen, vermoedelijk de Pro-modellen. Hij licht niet toe waarom Apple de overstap maakt. Wel is duidelijk dat Apple meer haptische motortjes nodig heeft om in iPhones te bouwen: nu één per toestel, straks dus drie.

Apple zou die motortjes bestellen bij de Chinese bedrijven Luxshare ICT en AAC, beiden gespecialiseerd in zulke apparatuur. Kuo verwacht een groei van 80 tot 100 procent in Apple-bestellingen van zogenoemde Taptic Engines. Dat is de naam die Apple heeft gegeven aan de haptische motortjes die het ook gebruikt in onder meer de Apple Watch, die gebruikers als het ware op de pols tikt.

Usb-c ook verwacht

Kuo stelt ook dat Apple bij de volgende iPhones overstapt op een usb-c-poort. Apple gaf zo'n overstap eerder deze week min of meer toe. Een topman van het bedrijf stelt dat Apple moet voldoen aan plaatselijke wetgeving, en de Europese wetgeving vereist vanaf eind 2024 dat elk draagbaar apparaat usb-c heeft. Het zou logisch zijn als Apple daar een jaar eerder al op zou voorsorteren.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s