Hoe AR, VR en MR de concurrentiestrijd aangaan met de realiteit

Maurice Lede (r) op bezoek bij Boy Vissers

Aangeboden door Kia

Hoe AR, VR en MR de concurrentiestrijd aangaan met de realiteit

16-01-2023 16:00 Laatste update: 23-01-2023 11:23

Hoewel rondlopen met een device die een extra laag over je waarneming legt nu nog toekomstmuziek lijkt, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een alternatieve werkelijkheid. De eerste, serieuze toepassingen zien er veelbelovend uit.

In onderstaande video gaat Maurice Lede op bezoek bij Quest-journalist Boy Vissers om de voor- en nadelen van AR, VR en MR te bespreken. Volgens Vissers is de potentie van Extended Reality, zoals de verschillende vormen worden genoemd wordt, nog lang niet ten volle benut.

Volgens Tim den Besten, Manager Product Management & New Mobility bij Kia, zie je dat ook in de automotive waar steeds vaker een extra ‘augmented’ laag wordt toegevoegd. “In de Kia EV6 hebben we bijvoorbeeld een head-up display dat navigatieinstructies dynamisch in de vorm van pijlen op de voorruit projecteert. Zo krijgt de bestuurder alle cruciale informatie zonder je blik van het verkeer af te halen.

Het is niet de enige informatie die als rijondersteuning gedeeld wordt. Ook waarschuwingen voor aankomend verkeer krijgt de bestuurder te zien. “Het doel is dat we dit soort systemen de komende jaren steeds meer uit gaan breiden. Zo wordt deelname aan het verkeer steeds veiliger én comfortabeler.”

Potentie benutten

Doordat de auto in staat is om een beeld te vormen van de omgeving, is deze ook in staat om informatie op andere manieren te verwerken. Zo kan de auto zelfstandig precies tussen de lijnen van een rijbaan op de snelweg rijden, inhalen en afstand houden op voorliggers, ook in de file. Den Besten: “Hetzelfde idee dat aan de basis ligt van de AR van de head-up display, maakt het nu al op grote schaal mogelijk om autonoom op level twee te rijden. En dat is nog maar het begin.”

Trend zet door

In de VS gebruiken artsen VR om zichzelf te trainen in het uitvoeren van medische handelingen in oorlogsgebieden. Een andere toepassing -ook op medisch vlak- is dat mensen die last hebben van fobieën, VR kunnen gebruiken om over hun dwangneurose heen te komen. Zo kun je wennen aan spinnen, rare geluiden of benauwde ruimtes.

In de visie van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ontstaat er straks een metaverse, een onmetelijk grote digitale omgeving waar mensen voorzien van een VR-bril elkaar ontmoeten, entertainment en educatie vinden en met elkaar gaan samenwerken. Hoewel zijn metaverse de verwachtingen op dit moment nog niet helemaal waarmaakt, lijkt de trend toch door te zetten.

De technologie van Kia is ontworpen om jou in beweging te brengen. Meer weten? Ga naar de website.