© Luxexcel

Meta neemt Nederlandse 'slimme lenzenmaker' Luxexcel over
Overname voor 'stevige prijs'

Meta neemt Nederlandse 'slimme lenzenmaker' Luxexcel over

2 januari - 12:33 Laatste update: 12:33

Facebook-moederbedrijf Meta heeft het Nederlands-Vlaamse bedrijf Luxexcel overgenomen. Luxexcel is gespecialiseerd in het 3d-printen van lenzen voor bijvoorbeeld AR-brillen.

De overname werd het eerst gemeld door het Vlaamse dagblad De Tijd. Een overnamesom is niet bekendgemaakt, maar het zou volgens De Tijd gaan om 'een stevige prijs'.

Luxexcel kan brillenglazen 3D-printen via een proces met UV-licht. Het voordeel van die methode is dat de glazen direct op sterkte zijn, en meteen inzetbaar.

Luxexcel kan de brillenglazen ook voorzien van elementen die nodig zijn voor augmented reality (AR). Er kan bijvoorbeeld een holografische film, kleine projector of lcd-scherm in het glas worden verwerkt. Dan kunnen virtuele elementen worden toegevoegd aan de echte wereld. Bovendien zouden de glazen zonder materiaalverlies gemaakt kunnen worden.

Meta neigt meer naar AR

"We zijn verheugd dat het team van Luxexcel zich bij Meta heeft aangesloten", stelt het socialmedia-bedrijf in een reactie. "Het bestaande partnerschap tussen de twee bedrijven wordt zo voortgezet."

De afgelopen jaren heeft Meta zich vooral ingespannen op het vlak van virtual reality (VR). Daarbij wordt de gebruiker volledig in een virtuele wereld geplaatst, bijvoorbeeld in een digitale vergaderruimte. Meta wil zulke ruimtes uiteindelijk koppelen in één groot metaverse.

Meta neigt echter ook steeds meer naar AR, schreef topman Andrew Bosworth onlangs. Meta steekt nu "ongeveer de helft" van zijn metaverse-uitgaven in AR, en de andere helft in VR. Luxexcel bestaat sinds 2009 en heeft vestigingen in Eindhoven en het Belgische Turnhout. 

Luister ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s