© Unsplash

Apple verkoopt nu luisterboeken die door AI worden voorgelezen
Automatisch gegenereerd

Apple verkoopt nu luisterboeken die door AI worden voorgelezen

5 januari - 12:13 Laatste update: 12:13

Apple is stilletjes begonnen met het aanbieden van luisterboeken die niet door een mens zijn voorgelezen, maar door software die kunstmatige intelligentie en bestaande spraakopnames combineert.

De AI-luisterboeken zijn al te vinden in de Apple Boeken-app, meldt The Guardian. Als gebruikers zoeken op 'AI narration' verschijnt een lijst met boeken die wordt voorlezen door software. 'Verteld door Apple Books', staat er dan onder de auteur, gevolgd door de toelichting: 'Dit audioboek wordt verteld door 'Madison', een digitale stem gebaseerd op de stem van een menselijke verteller'.

Met kunstmatige intelligentie is de spraak van zo'n menselijke verteller om te zetten tot totale vertelstem. De AI-stem kan dan woorden en zinnen uitspreken die de verteller zelf nooit letterlijk heeft uitgesproken. Zo kunnen luisterboeken veel sneller en goedkoper worden gemaakt dan met een echte voorlezer: dat proces kost dagen tot weken de tijd en kan al snel duizenden euro's kosten. Apple geeft op een supportpagina meer toelichting over de kunstmatige stemmen.

Aanbod nu nog beperkt

Apple heeft de afgelopen maanden al uitgeverijen benaderd als potentiële partners. Auteurs moeten namelijk toestemming geven voor een bewerking tot luisterboek. Net als bij andere luisterboeken, krijgt Apple bij zijn AI-methode ook een deel van de opbrengsten. Het aanbod is nu echter nog klein, en beperkt zich grotendeels tot het genre van luchtige romantische boeken.

Apple is één van de eerste grote bedrijven die deze aanpak kiest. Concurrent Amazon, met zijn platform Audible de grootste aanbieder van luisterboeken, gebruikt nog geen kunstmatige intelligentie voor het inspreken van luisterboeken. Er klinkt ook commentaar vanuit uitgevers van luisterboeken, die menen dat software nooit de nuances van een echte menselijke voorlezer kan benaderen, die interpreteert wat er op de pagina gebeurt.

Volgens The Guardian zou Apple zijn AI-luisterboeken eigenlijk afgelopen november hebben willen aankondigen. Door alle ophef in de techwereld zou Apple dat toen achterwege hebben gelaten. De krant noemt de overname van Twitter en de grote ontslaggolf bij Meta.

Luister ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s