© Razer

Deze hoofdsteun geeft je bureaustoel surround sound met trillingen

Een soort bioscoopzaal op wieltjes.

Techbeurs CES 2023

Deze hoofdsteun geeft je bureaustoel surround sound met trillingen

6 januari - 14:51 Laatste update: 14:54

Gadgetfabrikant Razer heeft een hoofdsteun met ingebouwde speakers aangekondigd. De hoofdsteun kan aan bureaustoelen bevestigd worden en geeft ook vibraties door via het hoofd van de gebruiker.

Razer maakt game-computers en accessoires en toont tijdens gadgetbeurs CES traditiegetrouw elk jaar een bijzonder project. Eerder waren dat bijvoorbeeld de laptop met drie schermen en het slimme mondkapje, dat later dat jaar ook echt op de markt kwam. Dit jaar heet het Project Carol: een hoofdsteun met surround sound ingebouwd.

De hoofdsteun bevat links en rechts twee luidsprekers die richting de horen van de gebruiker gebogen kunnen worden. Eerst wordt de hoofdsteun met twee banden over de bestaande hoofdsteun van een bureaustoel gemonteerd – volgens Razer past het apparaat op alle grote merken bureaustoelen voor gamers.

Accuduur tot 8 uur

De speakers zijn draadloos, maken draadloos contact met de pc via een bijgeleverde usb-dongel en worden dan automatisch toegevoegd aan het geluidssysteem. De speakers laten dan de achterste kanalen horen bij surround-geluid van games: er is ondersteuning tot en met 7.1 surround.

Daarnaast zit er een haptische motor in de hoofdsteun, die de geluiden achter de speler extra kracht bij moet zetten. De hoofdsteun heeft een ingebouwde accu, die tot 8 uur mee zou moeten gaan.

De hoofdsteun is volgens Razer de oplossing voor een bestaand luxeprobleem. Momenteel ondersteunen veel games surround-geluid, maar is het moeilijk daarvan te profiteren achter een pc. Gamers zouden dan speakers achter zich moeten neerzetten en vaak moeten snoeren dan worden weggewerkt. Bovendien rijdt een bureaustoel, waardoor de speakers lastig te optimaal te plaatsen zijn.

Aanvulling op soundbar met AI?

Het is niet duidelijk of en wanneer Razer de hoofdsteun op de markt gaat brengen. In dat geval zou het een aanvulling kunnen zijn op een andere speaker van Razer, de nieuwe Leviathan V2 Pro. Die soundbar is vanaf deze maand verkrijgbaar en gebruikt kunstmatige intelligentie om bij te houden waar het hoofd van de gebruiker zich bevindt.

Ook de Leviathan V2 Pro is gericht op pc-gamers, die de soundbar onder hun beeldscherm zetten. Via THX Spatial Audio kan de soundbar met zogenoemde beamforming-technologie de geluidsbundels steeds optimaal op de gebruiker richten.

Dat moet zorgen voor een ruimtelijker klinkend geluid, zonder dat er een bepaalde 'sweet spot is'. Bij oudere surround-systemen is er zo'n optimaal punt en klinkt het geluid op andere plekken minder ruimtelijk. De Leviathan V2 Pro-soundbar kost 489,99 euro.

Luister ook de Bright Podcast:

IKEA stort zich op gamers:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s