ChatGPT krijgt een abonnement: 'Werkt ook op drukke momenten'
Kunstmatige intelligentie

ChatGPT krijgt een abonnement: 'Werkt ook op drukke momenten'

02-02-2023 09:56 Laatste update: 12:30

De populariteit van de AI-chatbot ChatGPT neemt snel toe. De maker, het bedrijf OpenAI, komt nu met een betaald abonnement. Abonnees kunnen de chatbot dan altijd gebruiken, terwijl gratis gebruikers op drukke momenten geen toegang krijgen.

ChatGPT kan met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) vragen beantwoorden en op verzoek teksten in meerdere genres genereren. De chatbot verscheen eind november en werd meteen erg populair. Zo gebruiken scholieren en studenten de tool voor hun schoolopdrachten.

In december had ChatGPT volgens een onderzoek van UBS 57 miljoen gebruikers. In januari zijn dat er naar schatting al 100 miljoen. TikTok deed er negen maanden na de lancering over om datzelfde aantal gebruikers te halen, Instagram bereikte de 100 miljoen pas na 2,5 jaar. "Niet eerder bereikte een toepassing zo snel de 100 miljoen gebruikers", zegt USB-analist Lloyd Walmsley.

20 dollar per maand

Maar door de drukte krijgen bezoekers op de site van ChatGPT ook regelmatig de melding dat de chatbot niet beschikbaar. OpenAI belooft betalende gebruikers dat ze altijd ChatGPT kunnen gebruiken, ook op de drukste momenten. Het bedrijf kondigt een nieuw ChatGPT Plus-abonnement aan dat 20 dollar per maand kost. Daarmee zou de chatbot ook sneller werken en gebruikers krijgen eerder toegang tot nieuwe functies.

ChatGPT Plus komt binnenkort eerst in de VS beschikbaar, pas daarna volgt een introductie in meer landen. De gratis versie blijft wel gewoon beschikbaar. OpenAI zegt te werken aan meerdere andere abonnementen, ook voor bedrijven en mogelijk goedkopere opties voor consumenten.

Toegevoegd aan Microsoft Teams

Microsoft, een van de grote investeerders in OpenAI, voegde woensdag een functie die werkt met ChatGPT toe aan de betaalde, 'premium'-versie van Microsoft Teams. De AI wordt gebruikt voor het automatisch maken van notities van vergaderingen. Ook beveelt de software taken aan en helpt het bij het maken van vergadersjablonen voor Teams-gebruikers.

Microsoft zou binnenkort ook een ChatGPT-functie willen toevoegen aan Office-programma's en zijn zoekmachine Bing.

Mogelijk gevaar voor Google

Google zou intern ook al een eigen AI-chatbot aan testen zijn. Mogelijk geeft het zoekbedrijf daarvan binnenkort een demonstratie.

De opmars van ChatGPT kan een gevaar zijn voor Google, doordat gebruikers gewend raken om direct antwoorden te krijgen op hun vragen, in plaats van dat ze eerst in zoekresultaten moeten doorklikken naar websites om die antwoorden te vinden.

Luister ook: