TikTok gaat 'strikes' uitdelen bij overtreden van regels
Sociale media

TikTok gaat 'strikes' uitdelen bij overtreden van regels

02-02-2023 18:33 Laatste update: 18:33

De populaire video-app TikTok gaat gebruikers die de regels overtreden voortaan een 'strike' geven, die 90 dagen blijft staan. Na te veel strikes volgt een permanente ban.

Hoeveel strikes leiden tot een ban, verschilt volgens TikTok per soort overtreding. Het hangt af van de 'mate waarop een overtreding schade toebrengt' aan de gebruikers.

"Er kan bijvoorbeeld een strengere drempel gelden voor het schenden van ons beleid tegen het promoten van haatdragende ideologieën, dan voor het delen van spam met weinig schade", schrijft Julie de Bailliencourt, het hoofd over productbeleid bij TikTok, over het nieuwe handhavingssysteem.

Schadelijke accounts aanpakken

De nieuwe regels worden momenteel wereldwijd uitgerold. "We denken dat deze aanpassingen ons helpen om schadelijke accounts efficiënter en sneller te verwijderen", aldus De Bailliencourt.

Bij ernstige overtredingen volgt nog steeds direct een permanent verbod. Dat geldt voor 'het oproepen van of dreigen met geweld, het afbeelden of faciliteren van seksueel misbruik van kinderen, of het tonen van echt geweld of marteling'.

Accountstatus

TikToks nieuwe beleid om de regels te handhaving lijkt op dat van andere grote platforms, zoals Facebook, Twitter en YouTube. Het oude systeem was volgens het Chinese bedrijf 'mogelijk minder efficiënt in het afschrikken van mensen die het beleid herhaaldelijk overtreden'. 

"Als extra veiligheidsmaatregel worden accounts die een groot aantal cumulatieve overtredingen hebben begaan, ook permanent geblokkeerd. Strikes verdwijnen na 90 dagen uit het account", aldus De Bailliencourt.

Videomakers kunnen in het Veiligheidscentrum van de app onder 'Accountstatus' checken of ze een strike hebben gekregen. TikTok gaat makers ook extra waarschuwen als hun account op het punt staat permanent te worden verwijderd.

Onder vuur

TikTok, dat eigendom is van de Chinese techreus ByteDance, ligt de laatste tijd om meerdere redenen onder vuur. Zo hadden Chinese TikTok-medewerkers toegang tot gegevens van gebruikers in westerse landen. Dat terwijl sommige Chinese medewerkers banden hebben met Chinese staatsmedia. Ook zouden data van journalisten zijn gebruikt om lekken in het bedrijf op te sporen. 

Bovendien blijven er zorgen over de video's die de vaak jonge gebruikers krijgen voorgeschoteld. EU-commissaris Thierry Breton noemde het onlangs nog 'onaanvaardbaar' dat TikTok-gebruikers 'schadelijke en soms zelfs levensgevaarlijke' video's te zien krijgen.

De Ierse privacywaakhond doet nog onderzoek naar het doorsturen van data van TikTok-gebruikers naar China. Ook lopen er in Nederland over privacyschendingen door TikTok nog rechtszaken.

Mogelijk verbod in de EU

Vanwege verschillende overtredingen is TikTok al door meerdere Europese toezichthouders op de vingers getikt.

De Europese Commissie wil dat de video-app zich binnenkort aan een reeks nieuwe, strengere EU-regels houdt. Doet TikTok dat niet, dan kan de app in de EU verboden worden.

Luister ook: