Toezichthouder VS onderzoekt Tesla-sturen die los raakten
Los stuur midden op de snelweg

Toezichthouder VS onderzoekt Tesla-sturen die los raakten

08-03-2023 17:13 Laatste update: 17:37

De Amerikaanse toezichthouder NHTSA is een onderzoek gestart naar 120.000 Tesla Model Y's, nadat het stuur van twee van deze auto's tijdens het rijden losraakte.

De Model Y's waarbij het stuur losraakte waren nieuw: ze waren nog dit jaar gekocht. De elektrische SUV's zijn geleverd zonder de bevestigingsbout, waarmee het stuur aan de stuurkolom wordt bevestigd.

NHTSA wil 'de omvang, frequentie en productieprocessen in verband met dit voorval' beoordelen. Uiteindelijk zou een terugroepactie kunnen volgen.

Een van de klachten komt van een Amerikaanse Tesla-eigenaar die zijn Model Y vijf dagen in bezit had. Toen hij op de snelweg reed zou het stuur ineens zijn losgekomen. Hij zegt geluk te hebben gehad dat er geen auto achter hem reed. Zijn tweet over het incident werd 2,5 miljoen keer bekeken.

Beste verkochte stekkerauto van 2022

Vorig jaar was de Tesla Model Y wereldwijd de best verkochte elektrische auto. Onlangs verlaagde Tesla ook in Nederland de prijzen van dit model.

De NHTSA heeft intussen meerdere onderzoeken naar Tesla lopen. Zo stelde de toezichthouder vorige maand dat Tesla's rijhulpsysteem met de naam 'Full Self-Driving' het risico op ongelukken vergrootte.

Botsingen met voertuigen van hulpdiensten

Ook onderzoekt de NHTSA sinds vorig jaar een reeks ongelukken met Tesla's waarbij de semi-zelfrijdende functies van de auto's aan stonden. Het ging in negen maanden tijd om 273 ongelukken in de VS. Daaronder waren incidenten waarbij de Tesla's tegen geparkeerde voertuigen van hulpdiensten bij ongelukken aanreden. 

Komt de goedkope Tesla eraan?