ACM onderzoekt vergroten concurrentie bij snel internet via kabel
Concurrentie op de kabel

ACM onderzoekt vergroten concurrentie bij snel internet via kabel

09-03-2023 14:56 Laatste update: 17:09

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of er nieuwe maatregelen nodig zijn om de concurrentie te bevorderen in gebieden waar mensen alleen snel internet kunnen nemen via de kabel.

Zo'n 3 miljoen huishoudens kunnen alleen snel internet, van minstens 200 megabit per seconde, afnemen via de kabel. Omdat op de kabel maar één provider actief is, valt er niets te kiezen.

Volgens de ACM geldt dit vooral 'in grote steden die pas later aan de beurt zijn voor het aanleggen van glasvezel'. In Amsterdam ligt bijvoorbeeld nog geen glasvezel bij zo'n driekwart van de huishoudens. Zij kunnen snel internet daardoor alleen afnemen via de kabel van VodafoneZiggo.

De ACM wil dat consumenten ook in gebieden zonder glasvezel kunnen profiteren van een 'concurrerend internetaanbod'. De toezichthouder gaat daarom 'nader onderzoeken of er in deze gebieden maatregelen nodig zijn om meer concurrentie te realiseren'.

'Bij glasvezel wel genoeg concurrentie'

In gebieden met internet via glasvezel is er volgens de ACM inmiddels wel voldoende concurrentie. "Internetaanbieders proberen daar bijvoorbeeld met acties klanten te werven of vast te houden en verlagen hun prijzen voor abonnementen met hogere internetsnelheden", aldus ACM-bestuurslid Manon Leijten.

Vorig jaar deden KPN en Glaspoort toezeggingen voor lagere tarieven voor bedrijven die via hun glasvezelnetwerk internet willen aanbieden. KPN en Glaspoort bezitten samen tussen 60 en 65 procent van de glasvezelaansluitingen in ons land. Vorig jaar werden er ruim 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd in Nederland, waardoor het totaal inmiddels op meer dan 5 miljoen staat.

YouCa en Ziggo 

De ACM bekijkt nog of de nieuwe kabelaanbieder YouCa toegang moet krijgen tot het kabelnet van VodafoneZiggo in Amsterdam. De optie dat YouCa toegang zou krijgen via straatkasten is volgens de ACM niet geschikt. "In Amsterdam zijn er duizenden straatkasten, waardoor de kosten te hoog zouden zijn om rendabel te kunnen concurreren. Het zou bovendien leiden tot hoge kosten bij VodafoneZiggo en mogelijk tot overlast in de gemeente."

De ACM onderzoekt of er 'een andere vorm van toegang' nodig is voor concurrentie op snel internet in Amsterdam. Daarbij kijkt de toezichthouder ook naar het tempo waarmee in de hoofdstad glasvezel wordt uitgerold en aangesloten. VodafoneZiggo zegt het onderzoek af te wachten.

Luister ook:

Kijk ook: ben jij een zapper of een streamer?