Familie Michael Schumacher naar rechter om nepinterview met AI
Kunstmatige intelligentie

Familie Michael Schumacher naar rechter om nepinterview met AI

20 april - 13:49 Laatste update: 22:08

De familie van veelvoudig Formule 1-kampioen Michael Schumacher daagt een Duits tijdschrift voor de rechter vanwege een zogenaamd interview met de voormalig coureur. Het blad interviewde in werkelijkheid software met kunstmatige intelligentie (AI).

Op de cover van het Duitse weekblad Die Aktuelle stond een foto van de F1-coureur, met daarbij de tekst 'Michael Schumacher, het eerste interview'. Schumacher liep ernstig hersenletsel op en is sinds 2013 niet in het openbaar gezien.

In het blad stond een interview waarin Schumacher allerlei vragen leek te beantwoorden."Mijn leven is compleet veranderd", zou de coureur bijvoorbeeld hebben gezegd. "Het was een verschrikkelijke tijd voor mijn vrouw, kinderen en de hele familie."

In een kader stond een belangrijke nuance vermeld: het gesprek was niet gedaan met Schumacher, maar met een kunstmatige intelligentie op de website Character.ai

Praten met kunstmatige personen

Op die site staan meerdere kunstmatige personen waar je mee kunt praten, van Schumacher tot aan Mark Rutte. De software wordt getraind door eerdere interviews met de betreffende persoon te analyseren, om vervolgens te raden hoe deze zou reageren op bepaalde vragen. 

Een woordvoerder van de F1-familie bevestigt tegenover The Guardian dat ze naar de rechter stappen om zich zo tegen het interview te verzetten.

Eerdere ruzies

De Schumachers hadden eerder een conflict met Die Aktuelle. Zo won het blad een eerdere rechtszaak tegen de familie over een artikel met de kop 'Een nieuwe liefde', waar de foto van Michaels vrouw Corinna stond. Het artikel zelf ging uiteindelijk over hun dochter, niet over een nieuwe partner.

In 2014 had het blad ook een foto van Schumacher op de voorpagina met de kop 'Wakker', net toen de coureur in coma lag. Het artikel bleek achteraf te gaan over andere mensen die uit coma's waren ontwaakt.

Luister ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s