Guerrilla

Kijken: AI-versie David Attenborough over de robotdino's van de Horizon-game

Kijken: AI-versie David Attenborough over de robotdino's van de Horizon-game

19 juni - 16:49

David Attenborough heeft in zijn lange carrière al veel leven in de natuur van een voice-over voorzien. Voor de robotdino's van Horizon is ook een robot-Attenborough van stal gehaald.

David Attenborough is natuurlijk dé stem voor een natuurdocumentaire. Maar de man beperkt zich niet puur tot echte beelden: op Apple TV+ presenteert hij Prehistoric Planet. Daarin vertelt hij bij fotorealistische computerbeelden van dino's over de nieuwste inzichten die we hebben in de prehistorische reuzen.

Wat dat betreft is het maar een kleine sprong naar de robotdino's van Horizon. YouTube-kanaal The Worlds of Gaming maakt normaal gesproken prachtige, filmische video's met gamebeelden. Onder de nieuwste video met beelden van Horizon Forbidden West staat de stem van Attenborough – een AI-versie althans.

Vrij overtuigend

Die stem klinkt erg overtuigend. Niet verrassend, want het mag inmiddels wel bekend zijn dat voice cloning erg goed werkt. Zeker bij stemmen met veel oefenmateriaal voor de AI, en dat is er in het geval van Attenborough volop. Het is daarbij alleen maar een voordeel dat de Engelsman in zijn documentaires altijd op dezelfde kenmerkende manier praat: de AI kan dat daarom vrijwel perfect imiteren.

De video is verder nog vermakelijk ook, want negen robotdino's uit Horizon komen voorbij. En ze worden echt behandeld als in een natuurdocumentaire: gedrag en habitat komen voorbij. Wat dat betreft is dit misschien wel een goed voorbeeld van ethisch gebruik van een AI-stem. Het moge immers duidelijk zijn dat Attenborough deze video niet zelf van commentaar heeft voorzien.

Onbekende dino-link

Overigens heeft David Attenborough nog een link met robotdino's. Zijn oudere broer Richard speelde in Jurassic Park de rol van John Hammond, de steenrijke eigenaar van het dinopark. En de reden dat de film, deze maand precies 30 jaar oud, nog steeds zo overtuigend is, komt door praktische special effects. Veel dino's in de film zijn namelijk enorme, levensechte robots.

Luister ook onze podcast:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s