Jonas Leupe

Contactloos betalen gaat op grotere afstand werken: NFC krijgt upgrade

Contactloos betalen gaat op grotere afstand werken: NFC krijgt upgrade

23 juni - 13:14 Laatste update: 13:14

De NFC-chips in smartphones moeten de komende jaren een beter bereik krijgen, zodat je smartphone bijvoorbeeld van verderaf contactloos kan betalen.

Dat staat in een nieuw plan van het NFC Forum, de koepelorganisatie verantwoordelijk voor de technische standaard die in NFC-chips wordt gebruikt. De instantie wordt beheerd door grote techbedrijven zoals Apple, Google, Huawei en Sony.

In het plan staat wat er van nu tot en met 2028 aan NFC moet veranderen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het vergroten van het bereik. Op dit moment moet je iets heel dichtbij houden om draadloos met NFC te laten verbinden - officieel 5 millimeter.

Drie centimeter

De veranderingen zorgen ervoor dat een verbinding al bij 3 centimeter wordt gelegd. Dat verschil kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een smartwatch niet meer raar hoeft te draaien om hem tegen de betaalplaat van een pinautomaat te houden.

NFC moet ook beter in staat worden apparaten draadloos op te laden. Momenteel kan dat met maximaal 1 watt, de update tilt dit omhoog naar 3 watt. Dat is alsnog veel lager dan bij draadloze opladers in smartphones, die tot wel 15 watt kunnen opladen.

De plannen worden op 27 juni officieel gepresenteerd. Daarna is het afwachten hoe snel ze worden geïmplementeerd en wanneer smartphones met de verbeterde standaard worden verkocht.

Luister ook onze podcast:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s