sebastian pandelache

AI gaat YouTube-video's inspreken in andere talen

AI gaat YouTube-video's inspreken in andere talen

23 juni - 16:19 Laatste update: 16:29

Videomakers op YouTube kunnen hun video's binnenkort laten nasynchroniseren door een systeem met kunstmatige intelligentie. Hierdoor is bijvoorbeeld een presentator in het Duits te horen, terwijl hij in werkelijkheid in het Nederlands presenteerde.

De AI-inspreekfunctie werd aangekondigd tijdens VidCon, een jaarlijkse conferentie voor YouTube-videomakers. Voor de nasynchronisatie gebruikt YouTube software van Aloud, een bedrijf dat binnen Google is begonnen via het zogeheten incubator-programma. Daarbij steunt de techreus werknemers die nieuwe ideeën van de grond willen krijgen.

Script opnieuw ingesproken

De Aloud-software schrijft de tekst van een video uit, die een maker vervolgens kan aanpassen. Daarna wordt automatisch een 'dub' gemaakt, waarbij een computerstem de tekst opnieuw inspreekt in andere talen.

Op termijn moet de inspreekstem ook gaan klinken als de stem van de originele videomaker en worden zelfs de lippen gesynchroniseerd met de andere taal. Deze functies werken op dit moment nog niet, maar worden in de loop van 2024 uitgerold.

Nog maar een paar talen

Op dit moment wordt de nasynchroniseerfunctie getest met een paar honderd videomakers, aldus YouTube. Bij de aankondiging wordt niet gezegd hoeveel talen worden ondersteund.

Op de site van Aloud staat dat de software alleen nog maar in Spaans en Portugees werkt en een woordvoerder van YouTube vertelt aan The Verge dat 'een paar talen' worden ondersteund. Wel wordt er gewerkt aan het toevoegen van meer talen.

Volg natuurlijk ook ons YouTube-kanaal.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s