Fleimax/Pixabay

Android-telefoons bellen soms per ongeluk naar 112: 'Update zal dit oplossen'

Android-telefoons bellen soms per ongeluk naar 112: 'Update zal dit oplossen'

23 juni - 17:50 Laatste update: 17:55

De SOS-functie in Android zorgt voor een toename van het aantal onbedoelde, 'stille' oproepen naar alarmnummers. Google zegt dat telefoonfabrikanten zeer binnenkort updates uitrollen om het probleem te verhelpen.

De Britse politie zegt tegen de BBC dat er de afgelopen tijd een recordaantal 'broekzakgesprekken' binnen zijn gekomen op het noodnummer 999. Volgens de nationale raad van korpschefs is een recente update voor Android-smartphones de belangrijkste reden. Het politiekorps in Devon en Cornwall kreeg afgelopen zondag bijvoorbeeld 169 valse oproepen op het alarmnummer binnen.

Ook de European Emergency Number Association meldt dat er in veel landen sprake is van een 'toename van automatische valse oproepen van Android-apparaten', waarbij de gebruikers 'niet in de gaten hebben dat hun telefoons een noodoproep doen'. Zowel Google als Samsung komen met updates om het probleem te verhelpen die 'tot eind juni worden uitgerold'.

Emergency SOS

Google voegde de Emergency SOS-functie toe in Android 12 eind 2021. Door vijf keer achter elkaar op de aan/uit-knop te drukken belt het toestel automatisch het lokale alarmnummer. De telefoon telt eerst 5 seconden af, zodat gebruikers nog kunnen annuleren. Sommige telefoons, zoals de Google Pixel-telefoons, kunnen met de functie ook automatisch een video-opname starten.

De Schotse politie adviseert mensen die per ongeluk naar het alarmnummer bellen om niet op te hangen. "Blijf indien mogelijk aan de lijn en laat ons weten dat u veilig bent. Oproepen waarbij de telefoniste niemand kan horen worden nooit zomaar genegeerd."

Updates

Google zegt tegen de BBC dat telefoonfabrikanten 'aanvullende richtlijnen' hebben gekregen om de onbedoelde belletjes naar alarmnummers te voorkomen. "We verwachten dat fabrikanten binnenkort updates zullen uitrollen die dit oplossen. Gebruikers die er last van blijven houden, moeten de komende dagen de Emergency SOS-functie uitschakelen." 

Kijk ook: zo werkt de iPhone-functie SOS Noodmelding

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s