©F1

Review F1 23: must-have upgrade voor de gamende F1-fan

Review F1 23: must-have upgrade voor de gamende F1-fan

9 juli - 13:19 Laatste update: 23:09
Author profile picture

Rutger Middendorp

We zijn halverwege het Formule 1-seizoen en dus is het tijd voor een nieuwe F1-game: F1 23. Onze automan Rutger reed virtuele rondjes in de 2023-versie van de racegame op de Xbox en dat beviel hem uitstekend.

Ik ben altijd zo gelukkig als game-ontwikkelaars onze reviews lezen en het jaar daarna de gesuggereerde verbeteringen doorvoeren. Ons grootste kritiekpunt op F1 2022 was dat de verhaalmodus verdwenen was. Wat denk je dat dit jaar weer terug is? Alonso? Ja, die ook. Maar ook de verhaalmodus. In een soort interactief verhaal word je tussen races door geëntertaind met cutscenes vol karikaturale F1-figuren. Het zoontje van de baas van het team is de prototypische verwende eikel. Jij bent de nogal naïeve hoofdpersoon, maar halverwege het verhaal verwissel je plots van hoofdpersoon en word je het zoontje van de baas.

Zonder te veel te spoilen: daarna word je nog een derde personage en dat geeft sterk de indruk dat je nul invloed hebt op het plot en ook niet echt met je eigen personage mee kan leven. Aan de opzet van de verhaalmodus mag dus nog wel wat gebeuren volgend jaar. Graag één personage dat je speelt en keuzes die invloed hebben op het verloop van het verhaal.

Gamemodes

Maar goed: F1 23, de nieuwste toevoeging aan de langlopende Formule 1-gamefranchise, levert wel een indrukwekkende race-ervaring op de Xbox. Met een flinke selectie gamemodes (singleplayer- en multiplayer-opties), brengt deze game het racen naar een hoger niveau vergeleken met vorig jaar. We lopen de gamemodes langs om te ontdekken wat deze game te bieden heeft.

Allereerst is er dus Braking Point 2: de verhaalmodus. Ondanks de beperkte invloed die je hebt op de uitkomst, wel geinig om uit te spelen. Al moet ik toegeven dat ik de meest cringy cutscenes wel geskipt heb. 

Carrièremodus: De carrièremodus van F1 23 is een hoogtepunt van de game. Hier kun je jezelf in de schoenen van een opkomend talent plaatsen en proberen de top van de Formule 1 te bereiken. Je kunt wederom beginnen in de F2 of meteen in een F1-stoeltje stappen. Je tekent een contract bij een van de teams en werkt je een weg omhoog door races te winnen en doelstellingen te behalen. Het managementaspect van de carrièremodus is verbeterd ten opzichte van eerdere versies, met diepgaandere contractonderhandelingen, sponsors en technische ontwikkelingen. Uiteraard is het een nogal versimpelde versie van de werkelijkheid en of je er lol aan beleeft ligt vooral aan jouw gamebehoeftes. 

Grand Prix: In de Grand Prix-modus kun je snel de baan op zonder je bezig te houden met managementtaken. Kies je favoriete team, selecteer een circuit en spring direct in de race. Kun je meteen het nieuwe Las Vegas-circuit uitproberen. De modus biedt verschillende opties om je race aan te passen, zoals de lengte van de race, de moeilijkheidsgraad en de weersomstandigheden. 

Time Trial: Als je graag tegen de klok racet en je vaardigheden wilt verbeteren, is de Time Trial-modus perfect voor jou. Hier kun je circuits verkennen, bochten perfectioneren en je rondetijden verbeteren. Je kunt je eigen ghost-gegevens opnemen en vergelijken met de tijden van andere spelers, als een soort Strava voor mensen zonder racefiets. Een leuke manier om je racevaardigheden te verfijnen en jezelf uit te dagen om steeds snellere tijden neer te zetten.

Championship: De Championship-modus daagt je uit om een volledig seizoen van races te voltooien en te strijden om het kampioenschap. Je kunt ervoor kiezen om met een officieel F1-team te racen of je eigen team te creëren. De modus omvat alle circuits van het huidige seizoen, met authentieke regels en reglementen. Het is een uitdagende ervaring waarbij je niet alleen snel moet zijn, maar ook slim moet racen en strategische beslissingen moet nemen.

Multiplayer: Voor spelers die op zoek zijn naar competitie biedt F1 23 een verbeterde multiplayer-ervaring. De vlag kan wat mij betreft vooral uit voor de mogelijkheid om lokaal splitscreen te racen. Weinig games bieden dat en het maakt vooral voor jonge gamers F1 23 een stuk aantrekkelijker. Maar uiteraard kun je ook online losse races, kampioenschappen en online leagues spelen. Regelmatig zijn er ook events op de kalender waarin je bonus content kunt vrijspelen. Van liveries tot helmen en racepakken.

Conclusie

F1 23 biedt een overvloed aan gamemodes, waardoor iedereen die van racen houdt wel aan zijn trekken komt. Het toevoegen van een racekalender houdt de game fris gedurende het Formule 1-seizoen. 

De realistische graphics, de vloeiende gameplay en de enorme hoeveelheid circuits en auto's van nu en vroeger maken de game een must-have upgrade voor elke gamende F1-fan. De casual fan heeft met name een reden om te upgraden als hij graag online racet. Daar zitten de meeste verbeteringen.

F1 23 is er voor Windows, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S.

Rutger Middendorp test voor ons ook auto's in de Duurtest.

Kijk ook: deze innovaties uit de Formule E komen naar jouw elektrische auto.