©Bright

Rad Power Bikes stopt met verkoop e-bikes in Europa: fietsmerk in zwaar weer

Rad Power Bikes stopt met verkoop e-bikes in Europa: fietsmerk in zwaar weer

10 juli - 14:02 Laatste update: 11 juli - 18:39

Het AMerikaanse e-bikemerk Rad Power Bikes trekt de stekker uit zijn Europese activiteiten. Het bedrijf, dat zijn Europese hoofdkantoor in Utrecht heeft, verkoopt vanaf 2024 hier geen fietsen meer. Rad Power Bikes moest onlangs een grote terugroepactie doen en werd aangeklaagd na een fataal ongeluk met een van de e-bikes.

Rad Power Bikes verkoopt zijn elektrische fietsen vanaf volgend jaar nog alleen in de VS en Canada. "Om ook op de lange termijn concurrerend en succesvol te kunnen blijven, moeten we onze Europese activiteiten beëindigen en ons volledig richten op verdere groei van onze Noord-Amerikaanse activiteiten", schrijft topman Phil Molyneux. De komende maanden blijft het bedrijf nog e-bikes verkopen en service bieden aan Europese klanten. "Service, reserveonderdelen en accessoires blijven ook in de toekomst beschikbaar", belooft Molyneux.

Hoofdkantoor in Utrecht

Het besluit valt samen met een grote ontslagronde waarbij 40 medewerkers hun baan verliezen. Zes jaar geleden opende Rad Power Bikes zijn Europese hoofdkantoor in Utrecht. Het bedrijf bracht onder meer de elektrische fatbike RadRunner en de longtail ebike RadWagon op de markt.

Rad Power Bikes kreeg de afgelopen twee jaar te maken met meerdere tegenslagen. Zo moesten er verschillende ontslagrondes worden doorgevoerd vanwege de tegenvallende vraag naar e-bikes door de economische neergang.

Rechtszaak over fatale val

Bovendien moest de fabrikant een terugroepactie doen van bijna 30.000 e-bikes vanwege slecht uitgelijnde banden. Het bedrijf had 137 meldingen ontvangen over de problemen met de banden. Tegen het bedrijf loopt een rechtszaak van de ouders van een 12-jarig meisje dat overleed nadat ze van een RadRunner-fiets was gevallen. Topman Phil Molyneux gaf begin dit jaar in een brief al toe dat zijn bedrijf 'fouten had gemaakt' en beloofde klanten toen beterschap.

Rad Power Bikes was in de VS jarenlang een van de grootste e-bikemerken, maar door de toegenomen concurrentie brokkelde het marktaandeel af. Het bedrijf verkocht tot nu toe wereldwijd ruim 600.000 elektrische fietsen.

Lees ook: de beste e-bikes en de nieuwe Tenways e-bike.

Luister onze podcast: