Nieuwe autohoes is effectiever in zomer én winter: 'Accu gaat zo langer mee'
Wetenschappers hebben een nieuwe type beschermhoes ontwikkeld die je auto in de zomer flink afkoelt en hem extra warm houdt in de winter. De thermische beschermhoes kan volgens de onderzoekers de levensduur van de batterij van een elektrische auto verlengen.
Wetenschappers van de Chinese Shanghai Jiao Tong University hebben een nieuw soort beschermhoes ontwikkeld die een auto op een warme dag met 8 graden Celsius kan laten afkoelen en in de winter met 7 graden kan verwarmen. De hoes bestaat vooral uit silica en aluminium en heeft twee componenten: een buitenlaag die zonlicht weerkaatst en een binnenlaag die de warmte binnenin kan vasthouden, maar ook kan vrijgeven aan de omgeving.
De wetenschappers noemen hun vinding de Janus-mantel, naar de Romeinse god Janus met twee gezichten. "Het werkt in principe op dezelfde manier als de aarde afkoelt, door middel van stralingskoeling. De atmosfeer is transparant voor een bepaald bereik van elektromagnetische energie die we uitstralen", zegt hoofdonderzoeker Kehang Cui.
In de winter wordt dit effect automatisch tegengegaan via 'fotonen-recycling': energie onder de hoes stuitert dan heen en weer in plaats van te 'ontsnappen' naar de omgeving. Bij tests in de winter bleef de temperatuur van de overdekte auto 7 graden warmer dan de buitentemperatuur. De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Device.
Levenduur accupakket
De beschermhoes kan de levensduur van de batterij in elektrische auto's verbeteren, zeggen de onderzoekers. Het accupakket van een EV kan achteruitgaan door hoge temperatuurschommelingen. Autofabrikanten zetten wel technieken in om dit tegen te gaan, maar de nieuwe autohoes is een veel simpelere, energiezuinige oplossing is. Het zou bovendien brandvertragend werken.
De buitenste laag van de beschermhoes is gemaakt van dunne vezels van silica die zijn bedekt met een een keramisch materiaal, dat de zonnereflectie verbetert. De binnenlaag is gemaakt een aluminiumlegering. oes is volgens de onderzoekers geschikt om uiteindelijk in massaproductie genomen te worden.