©Samsung/Apple

Kijk en vergelijk: nieuwe Samsung-monitor lijkt erg op Apple Studio Display

Kijk en vergelijk: nieuwe Samsung-monitor lijkt erg op Apple Studio Display

18 juli - 17:05 Laatste update: 17:21

We kennen eindelijk de prijs van het Apple Studio Display alternatief van Samsung. Maar hoe verhoudt de iets goedkopere ViewFinity S9 zich op papier tegenover het scherm van Apple?

Apple staat niet per se bekend om zijn malse prijzen. Het 27 inch Studio Display is het goedkoopste in het aanbod van Apple, maar begint bij 1779 euro. Samsung onthulde eerder dit jaar een scherm dat qua uiterlijk en specificaties erg bij het Studio Display in de buurt komt. Nu is ook de prijs bekend, en kunnen we de ViewFinity S9 van Samsung, à 1599 euro, vergelijken met het Studio Display van Apple.

De schermen hebben veel overeenkomsten: 27-inch groot, een 5K-resolutie van 5120 x 2880 pixels en een piekhelderheid van 600 nits. En ook een zeer vergelijkbaar ontwerp: dunne zwarte rand om het scherm, met verder een grijskleurige aluminium behuizing en voet.

Losse camera of Atmos-speakers?

Dan de verschillen: het scherm van Samsung heeft een losse 4K-webcam die bovenop het scherm geklikt kan worden. Bij het scherm van Apple zit de 12-megapixelcamera in de rand. De camera van Apple heeft op papier meer pixels, maar die van Samsung is fysiek groter en zou dus meer licht kunnen vangen – hoe de camera's zich verhouden is nog niet bekend.

Dan het geluid: het scherm van Samsung heeft twee 5-watt speakers. Apples Studio Display heeft op zijn beurt zes ingebouwde speakers en force-cancelling woofers, en is daarom geschikt voor het afspelen van Dolby Atmos-audio. Op gebied van geluid lijkt Apple hier de winnaar.

De uitrusting dan: bij Apple begint het scherm bij 1779 euro, maar dat is met een enkel kantelbare standaard. Wie het scherm ook in hoogte wil kunnen verstellen, betaalt 2239 euro. En dan is er voor 250 euro meer ook nog de mogelijkheid van glas met nanotextuur, voor fors minder reflecties in felle ruimtes.

Keuzes, keuzes

Bij Samsung zijn er geen keuzes: voor de 1599 euro komt de ViewFinity S9 standaard met nanotextuur en een in hoogte verstelbare voet. Ook kan het scherm van Samsung 90 graden worden gedraaid, wat bij het Apple-scherm alleen kan als het display met VESA-adapter aan de muur wordt bevestigd.

De laatste afwegingen: het scherm van Samsung heeft drie poorten. Een Mini DisplayPort-aansluiting, een USB-C-poort en een Thunderbolt 4-connector voor de 90W-stroomtoevoer. Het scherm van Apple heeft één Thunderbolt 3-aansluiting, en 3 USB-C-poorten.

De laatste troef van Apple is de diepere integratie met macOS. Gebruikers met een Macintosh kunnen de schermhelderheid en het volume standaard regelen via de knoppen op hun toetsenbord. Bij het scherm van Samsung zal dat moeten via het menu op de monitor zelf.

Het Apple Studio Display is al sinds maart 2022 te koop. De Samsung ViewFinity S9 is vanaf augustus te koop.

Luister ook onze podcast:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s