Review OnePlus Nord 3: niet de beste smartphone, wel een prima allrounder

©Bright

OnePlus Nord 3 review android smartphone
23 juli 2023 om 11:12
Laatste update: 11 december 2023 om 11:41

Het is OnePlus weer gelukt: een smartphone met een interessante balans tussen specs en prijs. De nieuwe OnePlus Nord 3 heeft veel te bieden, maar scoort niet overal goed op. Is het genoeg om hem aan te raden?

De OnePlus Nord 3 heeft veel weg van een smartphone in van een hoger segment: 144 Hz schermverversing, snelladen en een redelijke camera en chip. Hoe ervaren we de specs in het dagelijks leven?

De prestaties van dit toestel zijn goed voor een middenklasser. De MediaTek Dimensity 9000-chip vloeit lekker door het systeem heen met weinig haperingen. Je merkt wel, wanneer je het toestel fanatiek gaat gebruiken en veel gaat switchen tussen de apps, dat de chip even tijd nodig heeft om te schakelen. Het toestel wordt dan vooral warm en gaat zijn snelheid beperken. De Nord 3 draait op de Android-schil OxygenOS en dat heeft genoeg mogelijkheden om het naar je eigen smaak aan te passen.

Groot scherm

De OnePlus Nord 3 heeft een 6,74 inch scherm. Het grote scherm is vooral handig voor staande apps zoals WhatsApp, waar je net wat meer regels kunt lezen. Bij het consumeren van media geeft de schermverhouding een prettige kijkervaring met weinig tot geen zwarte balken om je video’s heen. Doordat het scherm een variabele verversingssnelheid heeft, geeft dit een soepele ervaring.

Je kunt het toestel ontgrendelen met een code, gezichtsherkenning en een vingerafdrukscanner die verwerkt zit in het scherm. Door de ronde schermranden zijn er softwarematig soms wat slordigheden. Tekst wordt afgekapt en staat niet mooi gecentreerd.

Foto's niet denderend

De OnePlus Nord 3 heeft drie camera's aan de achterkant. Een Sony-hoofdcamera van 50 megapixel met optische beeldstabilisatie, 8 megapixel ultragroothoekcamera en een 2 megapixel macrocamera. De foto’s zijn niet denderend voor een toestel in deze prijsklasse.

Bij het maken van een foto wordt aardig wat softwarematige correctie toegepast. Dat zie je vooral in het in het scherper maken van de foto. De kleurweergaven van de foto’s en video’s zijn natuurgetrouw. OnePlus kwam kort na de release al met een software-update, waar cameraverbeteringen een onderdeel van waren, zonder dat het bedrijf zei welke dat waren.

Een foto gemaakt met de OnePlus Nord 3.

Grote batterij en snellader in de doos

Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en de mogelijkheid om op te laden met snelheden van 80 watt biedt deze smartphone een fijne gebruikerservaring. Je kunt met deze batterijcapaciteit makkelijker een hele dag doorkomen. Na ongeveer vijf uur schermtijd is er nog minimaal 30 procent batterij over. 

De Nord wordt bovendien geleverd met een SuperVOOC-oplader in de doos. Een oplader meeleveren in de doos komt niet vaak meer voor. Met de lader kun je volgens OnePlus de batterij helemaal opladen in slechts 30 minuten. In onze eigen test kwam het neer op 33 minuten, alsnog heel indrukwekkend voor een toestel in deze prijscategorie. Bij een iPhone duurt dit bijvoorbeeld anderhalf uur. Of je nu onderweg bent of weinig tijd hebt om te wachten, deze snellaadfunctie zorgt ervoor dat je bijna nooit met een lege telefoon komt te zitten. 

De SuperVOOC-oplader

Van alles precies genoeg

De OnePlus Nord 3 is een prima smartphone voor de prijs. Hij kost 449 euro voor de versie met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag. De versie met 16 GB en 256 GB kost 100 euro meer. Je krijgt veel functionaliteiten die je vaak alleen ziet in het hogere segment. Ook aantrekkelijk is de lange software-ondersteuning van OnePlus. De Chinese fabrikant geeft het toestel drie grote Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates.

Als je de camera belangrijk vindt, dan zijn er betere smartphones in deze prijsklasse, zoals de Samsung Galaxy A54 en de Google Pixel 7a. De OnePlus Nord 3 heeft niet het beste van het beste, maar van alles wel net precies genoeg. 

Wolter Kok

Lees ook: de beste midrange-smartphones.