©OliverThompson

Kijk: omgebouwde elektrische Toyota rijdt 7 kilometer onder water

Kijk: omgebouwde elektrische Toyota rijdt 7 kilometer onder water

1 augustus - 12:29 Laatste update: 12:30

Australiërs hebben met een tot elektrische auto omgebouwde oude Toyota Land Cruiser een bizarre tocht van 7 kilometer afgelegd. De EV reed 12 uur lang over de zeebodem, tot een diepte van bijna 30 meter. 

Elektrische auto's zijn in staat om onder water te rijden. Dat heeft een Australisch team van techneuten en duikers laten zien. Ze reden 7 kilometer met hun elektrische versie van een oude Toyota Land Cruiser over de zeebodem bij de kust van de stad Darwin. De speciale auto, genaamd Mudcrab, gebruikte 37 inch banden gevuld met water, zodat ze de druk op bijna 30 meter diepte aankonden.

De elektrische Land Cruiser heeft een NetGain HyPer9-elektromotor en een 32 kWh accupakket, wat genoeg bleek om de klus te klaren. Het team deed een groot aantal aanpassingen aan de auto om ervoor te zorgen dat de elektronica onder water bleef werken. Onder de teamleden zijn techneuten van Amerikaanse techbedrijven en een ex-medewerker van Tesla

Dertig duikers

Dertig duikers bestuurden de Mudcrab om beurten. Ongeveer elk kwartier zat er een andere duiker achter het stuur. De reis begon op 9 uur ‘s ochtends en na zonsondergang waren ze nog steeds onderweg. In het troebele water was er een risico op krokodillen en haaien.

De auto liep meerdere keren vast in de modder, waarna het team opblaasbare boeien gebruikte om hem weer uit het slib te halen. Ook kostte het twee uur om de Mudcrab over een gasleiding te tillen.

Bijna 12 uur na het vertrek kwam de auto, onder luid gejuich, aan de andere kant weer uit het water gereden. 

Volg ons op sociale media voor meer nieuws over elektrische auto's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s