©Unsplash

Door deze Tesla-hack zijn betaalde opties gratis te gebruiken

Door deze Tesla-hack zijn betaalde opties gratis te gebruiken

4 augustus - 14:18 Laatste update: 14:33

Onderzoekers van de Technische Universität Berlin hebben het infotainmentsysteem van Tesla gekraakt. Zo kunnen functies waar Tesla eigenlijk geld voor wil hebben, gratis worden gebruikt.

Tesla was één van de eerste merken die zijn auto's leverde met allerlei opties die hardwarematig wel aanwezig zijn, maar pas na betaling beschikbaar komen. De stoelverwarming bijvoorbeeld, of de deels zelfrijdende AutoPilot-functie. Die opties kunnen ook worden gehackt en dus gratis worden gebruikt, zeggen onderzoekers van de Technische Universität Berlin tegen TechCrunch.

Betaalde functies gratis gebruiken

De onderzoekers hebben een methode gevonden om het infotainmentsysteem te hacken van Tesla's met een AMD-chip. Dat zijn recente modellen: vorig jaar stapte Tesla over van Intel-chips op cpu's van AMD. De onderzoekers rommelen met het stroomvoltage dat naar de chip gaat. "Het hikt dan als het ware, slaat een instructie over en accepteert onze gemanipuleerde code", aldus onderzoeker Christian Werling tegen TechCrunch.

Via die kwetsbaarheid kunnen de onderzoekers de Tesla vervolgens 'jailbreaken'. Ze krijgen toegang tot onderdelen van het systeem die normaal gesproken zijn gesloten. Sommige van die gesloten delen openen alleen tegen betaling, zoals de stoelverwarming. Minder onschuldig is de AutoPilot-functie, die in zijn volledige vorm nog lang niet overal legaal is, en daarom is afgesloten. Ook die optie lijkt beschikbaar via de hack.

Toegang tot persoonlijke data

Volgens de onderzoekers is het ook mogelijk om de encryptiesleutel te breken waarmee Tesla-auto's toegang krijgen tot het netwerk van Tesla – maar dat is nog niet uitgewerkt. Wel kunnen de hackers al toegang krijgen tot persoonlijke data zoals contacten, agenda-inhoud, belgeschiedenis en de GPS-geschiedenis van de auto.

Voor de hack is wel fysieke toegang tot de auto nodig. Details worden door de hackers verder uitgelegd tijdens hackersconferentie Black Hat, die dit weekend start in Las Vegas.

'Hardware moet vervangen worden'

De hackers melden al wel dat een oplossing alleen mogelijk is door de hardware van de kwetsbare auto's te vervangen. Het is niet duidelijk welke hardware dat precies is, ook zeggen de hackers niet precies welke Tesla-modellen kwetsbaar zijn. Tesla heeft nog niet gereageerd.

Luister ook onze podcast:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s