©Pininfarina

Deze elektrische auto is nu de duurste en meest bizarre van allemaal

Deze elektrische auto is nu de duurste en meest bizarre van allemaal

18 augustus - 12:27

Het beroemde Italiaanse autobedrijf Pininfarina heeft de B95 onthuld: een razendsnelle elektrische hypercar, zonder voorruit en dak. De B95 biedt in totaal 1877 pk en heeft een al even heftig prijskaartje.

Tijdens de Monterey Car Week worden elk jaar exclusieve en luxe auto's gepresenteerd. De meest opvallende elektrische auto die dit keer op het event zijn debuut maakte is de Automobili Pininfarina B95. Deze elektrische hypercar met een open dak schiet in minder dan 2 seconden van 0 naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van ruim 300 km/u. De Italianen noemen de B95 'de eerste puur elektrische hyper-barchetta met open dak'.

Er zit een groot T-vormig 120 kWh-accupakket in met een piekvermogen van 1400 kW, dat vloeistofgekoeld is en snelladen tot 270 kW ondersteunt. De B95 heeft vier elektromotoren, één die elk wiel aandrijft. Kortom: zo'n 470 pk per wiel.

Er is keuze uit vijf rijmodi om de rijdynamiek aan te passen en die hebben natuurlijk Italiaanse namen: Calma, Pura, Energica, Furiosa en Carattere. Met een draaiknop naast het stuur schakel je tussen die modi.

'Instant klassieker'

De B95, voorzien van een koers met koolstofvezel, is 4,91 meter lang en 2 meter breed. Het gewicht van de wagen is niet bekendgemaakt. De open rijervaring van de B95 wordt volgens Pininfarina verbeterd door de 'eerste elektronisch verstelbare aeroscreens'. Dat ontwerp is geïnspireerd door vintage gevechtsvliegtuigen. Je kan er ook op maat gemaakte helmen bij bestellen.

"We beschouwen de B95 als de ultieme auto van het Le Mans-type - een die het gevoel van een instant klassieker creëert. We wilden een brutale futuristische look en een gespierde houding, maar zonder in te boeten aan elegantie en eenvoud", zegt Dave Amantea, de designbaas van Pininfarina.

10 exemplaren en onbetaalbaar

Geen enkele B95 zal hetzelfde zijn, want klanten kunnen de kleuren van de buitenkant en het interieur naar wens aanpassen. De oplage van deze elektrische hypercar is klein: 10 stuks. En dan de vanafprijs: 4,4 miljoen euro. Daarmee is de B95 een stuk duurder dan de Lotus Evija en de Aspark Owl, die tot nu toe werd beschouwd als de duurste EV.

Meer nieuws over elektrische auto's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s