©Huawei

Nieuwe Huawei-telefoon trekt de aandacht met afwijkend ontwerp

Nieuwe Huawei-telefoon trekt de aandacht met afwijkend ontwerp

30 augustus - 11:43 Laatste update: 14:18

Huawei zet zijn comeback als telefoonmerk voort met de high-end smartphone Mate 60 Pro. Het toestel valt op met drie cameragaten in het scherm en een grote cameracirkel achterop. Mogelijk is dit ook de eerste Huawei-smartphone in lange tijd die 5G ondersteunt.

Veel nieuwe smartphones lijken tegenwoordig op elkaar, maar Huawei heeft met de nieuwe Mate 60 Pro een paar afwijkende ontwerpkeuzes gemaakt. Zo heeft het toestel drie cameragaten bovenin het scherm, voor de 13 megapixel ultrabrede selfiecamera en de sensoren voor 3D-gezichtsherkenning. De meeste Android-telefoons hebben maar één cameragaatje. Ook de camera's achterop vallen op: ze zitten in een grote cirkel. Het gaat om een 50 megapixel hoofdcamera, een 12 mp ultragroothoek en een 48 mp telefotocamera. 

De Mate 60 Pro is een high-end smartphone met een groot 6,8 inch 120 Hz oled-scherm met 2720x1260 resolutie. De andere specs: 12 GB werkgeheugen, tot 1 TB opslag, een 5000 mAh-batterij, 88W bedraad snelladen en 50 W draadloos opladen.

Huawei gebruikt een zelfontwikkelde chip, waarover nog weinig bekend is. De smartphone is er in wit en groen met een glazen achterzijde en in paars en zwart met een neplederen achterkant.

Grote comeback in China

Huawei verdween als telefoonmerk in het Westen al jaren geleden van de radar, maar de Huawei-smartphones zijn de laatste tijd in China bezig met een snelle opmars. In het afgelopen kwartaal groeide de verkoop van de Huawei-telefoons zelfs met bijna 60 procent in het land. Elders is het marktaandeel piepklein.

Huawei was voor de meeste westerse consumenten sinds 2019 niet meer interessant vanwege de Amerikaanse handelssancties tegen het bedrijf. Daardoor kan Huawei de Google-versie van Android niet meer gebruiken. De Huawei-telefoons werken nu met het eigen systeem HarmonyOS 4.0 en hebben een eigen appwinkel, de AppGalery.

In China slaan de telefoons wel aan. Zelfs deze telefoonlancering - zonder een groot event of teasers - zorgde voor een stijging van de beurskoers. Dat komt doordat beleggers vermoeden dat de gebruikte chip in de Mate 60 Pro voor het eerst weer 5G ondersteunt. Door het Amerikaanse handelsverbod kon Huawei tot nu toe niet aan 5G-chips komen, maar het bedrijf werkt stiekem aan 5G-chips van Chinese makelij.

Nederland

Waarschijnlijk brengt Huawei deze Mate 60 Pro ook in Nederland op de markt. De voorganger Mate 50 Pro is hier immers ook te koop. 

Huawei verkoopt daarnaast in Nederland de P60 Pro en de high-end vouwtelefoon Mate X3. Die laatste is ook een van de duurste smartphones die in je in ons land kunt kopen met een prijs van 2199 euro.

Lees meer smartphone-nieuws.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s