© Fraunhofer ISE

Deze goedkope plakfolie geeft elektrische auto's veel meer rijbereik

Deze goedkope plakfolie geeft elektrische auto's veel meer rijbereik

3 september - 22:28 Laatste update: 22:35

Duitse wetenschappers hebben een plakfolie ontwikkeld waarin zonnecellen verwerkt zitten. Door die op de motorkap van een elektrische auto te plaatsen, kan de actieradius flink worden verhoogd.

De onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Instituut voor zonne-energiesystemen (ISE) hebben een prototype van hun technologie gepresenteerd. De folie werd geïnstalleerd op de motorkap van een Volkswagen Polo, maar kan op maat gemaakt worden voor elk type auto. Ook kan de kleur van de folie worden aangepast. Een motorkap uitgerust met de folie krijgt een totaal vermogen van zo’n 115 watt. 

Hoewel de zonnecellen in de folie niet zo krachtig zijn als volwaardige zonnepanelen, denken de onderzoekers dat ze toch een flinke impact kunnen hebben. Volgens hen kan een elektrische auto die zowel op het dak als op de motorkap uitgerust is met deze technologie elk jaar tot 4000 kilometer extra rijbereik krijgen. Twee derde van de stroom zou van het dak komen en een derde van de motorkap.

100 tot 150 euro

Voor dat extra rijbereik zou je bovendien niet veel hoeven te betalen. Volgens de onderzoekers zou een folie voor op de motorkap tussen de 100 en 150 euro kosten. Dat zou echter pas het geval zijn nadat de productie is opgeschaald. 

De technologie kan ook gebruikt worden bij auto’s met een verbrandingsmotor, zeggen de onderzoekers in Der Spiegel. "Maar in principe concentreren we ons op elektrische auto's voor een grotere actieradius", aldus een woordvoerster.

Productie op grote schaal

De wetenschappers zijn nu van plan om ontwikkelingspartners te zoeken om de technologie verder te verfijnen. Daarna is het de bedoeling om met een autofabrikant over te gaan naar productie op grote schaal.

In de tussentijd zal de Volkswagen Polo die met de technologie is uitgerust deze week te zien zijn op de autobeurs IAA Mobility, de grootste autobeurs ter wereld.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s