©Microsoft

Microsoft patenteert AI-rugzak die alles ziet en hoort

Microsoft patenteert AI-rugzak die alles ziet en hoort

4 september - 17:29

Kunstmatige intelligentie als verlengstuk van jezelf: Microsoft maakt dat wel heel letterlijk met een patent op een AI-rugzak vol camera's, microfoons en sensoren.

Microsoft heeft sinds kort kunstmatige intelligentie in Office en Bing gebouwd, maar ooit draag je AI misschien wel op je rug. Het bedrijf heeft een patent ingediend voor een AI-rugzak, ontdekte MSPowerUser. Het idee is simpel: in de rugzak zit de rekenkracht, terwijl allerlei sensoren op de schouderbanden de omgeving in de gaten houden.

Vreemd voorbeeld: op de skipiste

Wat doet zo'n AI-rugzak? Microsoft geeft een nogal vreemd voorbeeld waarbij iemand met een AI-rugzak op de skipiste staat. De rugzak houdt dan in de gaten waar de skiër is, en wijst 'm de weg. "Nee, die richting is buiten de piste, ski naar rechts om binnen de piste te blijven", zegt de rugzak dan tegen zijn gebruiker.

Je kan ook voor een concertposter gaan staan en de rugzak vertellen dat je erbij wil zijn: de AI regelt dan de rest. En in de winkel kan je de rugzak live de prijzen van producten laten vergelijken. Dan zie je meteen of ze al in de aanbieding waren, of elders goedkoper zijn.

Andere draagbare AI-assistenten

"De huidige concepten gaan over slimme wearables met ondersteuning van kunstmatige intelligentie, die kunnen functioneren als een handsfree digitale assistent. Bovendien kan de wearable contextbewust zijn, zodat een gebruiker contextuele commando's kan geven die betrekking hebben op de omgeving waarin de gebruiker zich bevindt", aldus Microsoft in de patentaanvraag.

Qua concept lijkt de rugzak van Microsoft misschien nog het meest op het mysterieuze product van Humane, een bedrijf van een hoop voormalig Apple-medewerkers. Ook die zien een AI-assistent voor zich die je meedraagt: in je borstzak of als speldje. Die assistent kijkt en luistert ook mee, en geeft met een kleine projector zichtbare feedback op je hand. Humane omschrijft zijn idee als 'verdwijnende computer', daar is bij een grote AI-rugzak in ieder geval weinig sprake van.

Lees meer over kunstmatige intelligentie.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s