©Apple

Siri wordt eindelijk slimmer: 'Apple geeft assistent volgend jaar grote update'

Siri wordt eindelijk slimmer: 'Apple geeft assistent volgend jaar grote update'

7 september - 18:00 Laatste update: 8 september - 13:48

De slimme assistenten op onze smartphones zijn nooit heel pienter geweest. AI kan dat gaan veranderen. Apple zou er miljoenen in investeren, maar een slimmere Siri-versie wordt pas volgend jaar bij de komst van iOS 18 verwacht.

Siri zit alweer 12 jaar in elke iPhone, en hoewel de assistent heus wel wat sneller en slimmer is geworden, voelt Siri inmiddels nogal beperkt aan. Zeker als je de mogelijkheden en antwoorden vergelijkt met de nieuwe AI-chatbots, zie je dat er een hoop verbeterpunten zijn. Apple zelf zou dat ook beseffen, en achter de schermen werken aan een veel slimmere Siri. Dat zeggen ingewijden tegen The Information.

In iOS 18 zou Siri gebruikers kunnen helpen om meer uit hun iPhone te halen. Als voorbeeld wordt het maken van een gif-afbeelding gegeven. Siri zou dan vijf foto's pakken, daar een gifje van maken en die naar een vriend kunnen sturen, allemaal met één knop. Die optie is nu al beschikbaar via de Siri Opdrachten-app, maar dat vergt nog enig instelwerk en technische kennis. De Opdrachten-app maakt een iPhone echter wel stukken veelzijdiger. Als dat allemaal volautomatisch kan, wordt een iPhone in één klap veel nuttiger.

Miljoenen investeren per dag

Apple zou inmiddels miljoenen dollars per dag investeren in de ontwikkeling van AI. De AI-topman van Apple zou sceptisch tegenover AI-chatbots staan. In de huidige vorm hebben die chatbots een overtuigende toon, maar genereren ze nog vaak onbetrouwbare informatie of ronduit onzin.

De insteek van Apple zou vooral zitten in een meer begripvolle Siri. Die moet dan snappen wat de gebruiker wil, ook als daarvoor meerdere stappen op een iPhone nodig zijn. Siri kan die stappen dan automatiseren.

Of dat inderdaad zo is, zal pas volgend jaar zomer blijken, als Apple de vernieuwingen in iOS 18 toont tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Eerst komt binnenkort nog iOS 17, dat bijna klaar is voor alle gebruikers.

Lees meer nieuws over Apple

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s