©Niantic

Verfrissend: topman game-bedrijf Unity stapt op na chaos die hij creëerde

Verfrissend: topman game-bedrijf Unity stapt op na chaos die hij creëerde

10 oktober - 10:42 Laatste update: 14:53

Veel heisa de afgelopen weken rond gameplatform Unity, de motor achter games als Pokémon Go, Among Us en Genshin Impact. De topman van Unity trekt nu zijn conclusies en vertrekt.

Unity geldt als de belangrijkste game-engine na de Unreal Engine van Epic Games, en wordt gebruikt in talloze games. Unity-topman John Riccitiello gaf de afgelopen negen jaar leiding aan het bedrijf, maar vertrekt na alle ophef die onder zijn leiderschap ontstond.

Unity kwam de afgelopen weken in opspraak. Het bedrijf kondigde een prijsverhoging aan waardoor makers van nieuwe en bestaande games ineens meer moesten gaan betalen voor het gebruik van Unity. Het zou gaan om een percentage, waardoor games dus meer zouden betalen hoe populairder ze werden.

Het nieuws sloeg in als een bom, en veel ontwikkelaars zagen er het einde van hun game in. Met name bij mobiele en free-to-play-games zijn de marges erg klein en juist afhankelijk van een groot aantal installaties. Met de nieuwe kosten van Unity zou het break-evenpunt voor veel game-makers verschuiven. Veel games zouden dan ineens stukken minder interessant zijn om te ontwikkelen.

Topman noemde ontwikkelaars 'fucking idioten'

Riccitiello kwam eerder ook al in opspraak toen hij ontwikkelaars 'fucking idioten' noemden als zij zich niet zouden richten op microtransacties. Steeds meer games zijn gratis of goedkoop te spelen, en genereren dan hun inkomsten via microtransacties. Destijds ging Riccitiello al door het stof, maar het volgende schandaal kost hem nu de kop.

Het is nog niet duidelijk of de kust met het vertrekken van Riccitiello veilig is voor ontwikkelaars die Unity gebruiken. Het stokje van ceo wordt tijdelijk overgenomen door James Whitehurst, een adviseur bij een investeringsbedrijf dat aandelen in Unity heeft. Voor tal van ontwikkelaars is het vertrouwen in Unity al onherstelbaar beschadigd: zij stappen over op andere technologie. Bovendien heeft Unity nog nooit winst gemaakt, en heeft de volledige game-industrie nu te maken met kwakkelende tijden door lastige economische tijden.

Lees meer nieuws over games.