©Unsplash

X reageert op boze EU: 'Al honderden Hamas-accounts verwijderd'

X reageert op boze EU: 'Al honderden Hamas-accounts verwijderd'

12 oktober - 15:21

De Europese Commissie stuurde woensdag een boze brief naar eigenaar Elon Musk: hij moest iets doen aan al het nepnieuws op zijn platform, met name rond de strijd tussen Israël en Hamas. X-topvrouw Linda Yaccarino heeft nu gereageerd.

X heeft volgens Yaccarino al 'honderden' accounts met Hamas-banden verwijderd. Ook zijn tienduizenden berichten verwijderd of van een waarschuwing voorzien, zoals de EU vereist. Dat schrijft de X-ceo in een brief aan Eurocommissaris Thierry Breton, die klaagde over het gebrek aan actie op het platform.

"We blijven snel reageren op verzoeken van wetshandhavers van over de hele wereld. Toen we uw brief ontvingen, hadden wij nog geen enkel verzoek gekregen van Europol wat betreft illegale inhoud op onze dienst", schrijft Yaccarino.

Inmiddels wel dingen verwijderd

X-eigenaar Musk stelde zich woensdag nog wat brutaal op richting Breton, Yaccarino kiest de diplomatieke route. "We willen herhalen dat we verdere betrokkenheid bij u en uw team verwelkomen, inclusief een vergadering, om eventuele specifieke vragen te beantwoorden en kijken uit naar verdere details waarop we kunnen reageren", aldus Yaccarino.

De ceo stelt dat X inmiddels binnen de termijn op 80 verwijder-verzoeken vanuit de EU heeft gereageerd. In de brief benadrukt Yaccarino ook het unieke gebruik van het voormalige Twitter in tijden van conflict. In het verleden bleek het voormalige Twitter inderdaad een betrouwbare bron voor nieuws vanaf de plek waar de ellende zich afspeelt, inmiddels lijkt dat echter veranderd. Op X is het bijvoorbeeld veel moeilijker te bepalen of een account betrouwbaar is, of alleen maar geld heeft betaald voor een blauw vinkje.

Zuckerberg kreeg ook een brief

Niet alleen X van Musk kreeg een brief, ook Meta van Mark Zuckerberg doet volgens de Europese Commissie niet genoeg. De waarschuwing van Eurocommissaris aan Zuckerberg klinkt vergelijkbaar als die aan Musk: doe iets aan het nepnieuws rond de strijd tussen Israël en Hamas, en doe het snel.

Breton stelt dat zijn analisten een toename van illegale content zien op "bepaalde platforms" sinds de start van het bloedige conflict in Israël en de Gazastrook. Sinds kort geldt in de EU de DSA, een wet die eist dat platforms actief controleren op zulke content en die snel verwijderen. Zo niet, dan kunnen de platforms toegang tot de Europese markt verliezen of krijgen zij een boete tot 6 procent van hun jaaromzet: flinke drijfveren voor de sociale media dus.

Lees meer nieuws over sociale media.