© Apple

Apple verkoopt voor het eerst usb-a naar usb-c-kabel

Apple verkoopt voor het eerst usb-a naar usb-c-kabel

14 oktober - 20:36

Apple heeft met de lancering van de iPhone 15 eindelijk besloten om over te stappen naar usb-c. Sinds kort kan je voor het eerst ook een usb-a naar usb-c-kabel van het merk kopen.

Apple heeft de BOOST↑Charge Pro Flex usb‑a-naar-usb-c-kabel toe aan zijn webshop toegevoegd. Het gaat om een gevlochten siliconen kabel met gouden accenten. De kabel wordt ook geleverd met een magnetische kabelbinder en heeft een lengte van één meter. 

Volgens Apple zijn de kabels ‘30 keer zo stevig’ als gewone kabels. Dat wil zeggen dat ze tot 30.000 keer kunnen worden gebogen, terwijl kabels van pvc slechts 1.000 keer halen. Door het gevlochten ontwerp zouden ze ook niet rafelen en raken ze niet makkelijk in de knoop.

Ook met CarPlay

De kabels zijn ‘USB-IF-gecertificeerd en compatibel met je Mac, iPad of iPhone met usb-c’, zegt Apple. Dat wil zeggen dat ze wellicht ook met CarPlay zullen werken, een van de grootste redenen voor iPhone 15-gebruikers om een kabel aan te schaffen. Veel autosystemen hebben immers nog een ouderwetse usb-a-aansluiting. Bovendien blijken lang niet alle usb-a naar usb-c-kabels geschikt voor CarPlay: sommige kabels zijn alleen om te laden, iets waar iPhone 15-gebruikers al op stuitten

Tot voor kort verkocht Apple enkel een usb-c naar Lightning-kabel, de oplaadbus die Apple in 2012 introduceerde. Die kan je nog altijd kopen. Een Lightning naar usb-kabel kost 25 euro. De nieuwe usb-a naar usb-c-kabel kan je bestellen voor 19,95 euro. Apple geeft een geschatte levertijd van drie tot vier weken. 

Overstap naar usb-c

Dat Apple juist nu naar usb-c overstapt, is geen toeval. De EU wil techbedrijven al langer dwingen om allemaal dezelfde oplaadbus aan te bieden. Vorig jaar werd een definitieve beslissing genomen dat usb-c vanaf eind 2024 voor elke smartphone verplicht wordt

Het bedrijf uit Cupertino vocht aanvankelijk fel tegen de nieuwe maatregel. Uiteindelijk heeft het zich toch bij de beslissing neergelegd. Apple heeft usb-c zelfs volledig omarmd en probeert nu vooral de voordelen van de technologie, zoals de kortere laadtijden en hogere overdrachtssnelheden, in de schijnwerpers te zetten. Volgend jaar zal het bedrijf al zijn accessoires, zoals alle AirPods, MagSafe-laders, toetsenborden en muizen, uitrusten met usb-c.