© Gage Skidmore

Scarlett Johansson klaagt maker AI-app aan die haar stem nabootste

Scarlett Johansson klaagt maker AI-app aan die haar stem nabootste

2 november - 09:28 Laatste update: 11:20

Actrice Scarlett Johansson is naar de rechter gestapt, nadat een advertentie voor de app Lisa AI een AI-versie van haar stem gebruikte. Hierdoor werd de indruk gewekt dat zij aan de reclame had meegewerkt.

In het reclameblok werd een oude clip achter de schermen van The Avengers gebruikt, waarna een computergegenereerde stem van Johansson vertelt hoe je met Lisa AI een avatar met kunstmatige intelligentie maakt. Hiermee kun je vervolgens allerlei foto's en video's maken met de betreffende persoon.

Met kleine letters stond onderin dat al het gebruikte beeld zou zijn gegenereerd met Lisa AI en dat Johansson zelf niet betrokken was. Inmiddels is de advertentie van het internet verdwenen, vermoedelijk wegens de juridische klachten van de actrice.

De advocaat van Johansson benadrukt tegenover Variety dat ze deze app nooit officieel heeft vertegenwoordigd. "We nemen dit soort dingen heel serieus", aldus de advocaat. "Zoals gebruikelijk zullen we al onze juridische middelen inzetten."

AI en acteurs

Het gebruik van kunstmatige intelligentie ligt gevoelig bij acteurs. Door beelden van acteurs in te laden, kan een computerprogramma nieuwe foto's en video's van die betreffende persoon genereren, en daarmee feitelijk hun werk vervangen.

Tegelijkertijd gelden in de Verenigde Staten strenge privacyregels, waardoor beelden en stemgeluid van een acteur niet zomaar zonder toestemming gebruikt mogen worden.

Stakingen

Amerikaanse filmstudio's proberen acteurs te overtuigen AI-rechten aan hun te overhandigen, zodat bijvoorbeeld het gezicht van een acteur gebruikt kan worden in een gehele filmreeks. Het is één van de achterliggende redenen achter de Amerikaanse stakingen van acteurs.