©Unsplash

Onderzoek: elektrisch rijden dreigt onaantrekkelijker te worden dan benzine

Onderzoek: elektrisch rijden dreigt onaantrekkelijker te worden dan benzine

3 november - 11:19

Het rijden van een elektrische auto kost momenteel minder dan het rijden van een benzine-auto – als je de hogere aanschafprijs buiten beschouwing laat. Maar dat voordeel dreigt te vervallen en dan wordt elektrisch rijden in de meeste opzichten duurder dan benzinerijden, waarschuwt adviesbureau KPMG.

Benzine wordt steeds duurder, maar elektrische auto's zijn ook niet bepaald goedkoop. Het is nog geen fabrikant gelukt om een écht betaalbare elektrische auto te maken, maar ondertussen wordt het gebruik van elektrische auto's ook steeds duurder: opladen, binnenkort wegenbelasting – straks wordt elektrisch rijden nog duurder dan benzinerijden, ondanks alle accijs die op vervuilende brandstof zit.

Daar waarschuwt het toonaangevende adviesbureau KPMG voor. Als de overheid inderdaad wegenbelasting gaat vragen aan eigenaren van elektrische auto's, en als de laadprijs blijft stijgen terwijl aanschafsubsidie wordt afgebouwd, dan wordt elektrisch rijden ronduit duur. Dat merkt de Nederlandse consument ook, want inmiddels vindt 66 procent van de Nederlanders de hoge prijs een drempel bij het overwegen van een elektrische auto.

Minder interesse in elektrisch rijden

Twee jaar geleden deed KPMG ook zo'n peiling, en toen vond 54 procent van de Nederlanders de prijs een obstakel. Maar dat was nog voor de energiecrisis: inmiddels weet de consument dat ook stroom erg duur kan zijn. Een laadpaal aan huis kun je in veel gevallen ook vergeten, vanwege het overbelastte stroomnet.

Om elektrisch rijden milieuvriendelijk en betaalbaar te houden, moet het volgens KPMG makkelijker worden om auto's op te laden met zelf opgewekte energie uit zonnepanelen. Dat is lastig, want alle fabrikanten die inzetten op die technologie gaan steeds failliet.

Autobezitters kunnen volgens KPMG verder kiezen om hun auto vake te laden tijdens daluren, als de stroom goedkoper is. Verder zou de regering elektrisch rijden met subsidies en aangepaste belastingen ook aantrekkelijk kunnen houden. Dat zal aan de volgende regering zijn, na de verkiezingen later deze maand. De meeste huidige subsidieregelingen voor elektrisch rijden lopen volgend jaar af.